Διευκρινίσεις Σκυλακάκη για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα- Τι είπε για την εκτός σχεδίου δόμηση
Για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μίλησε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης όποιος αγοράσει ακόμη και τώρα οικόπεδο εκτός σχεδίου θα έχει αυξημένες δυνατότητες για να χτίσει οίκημα σε αυτό με βάση τον συνολικό σχεδιασμό. Αυτό θα ισχύσει μέχρι το 2028 και θα μπορεί κανείς να χτίσει οργανωμένα. «Αυτή τη στιγμή οι σχετικές μελέτες τελειώνουν. Αυτές θα βγαίνουν σταδιακά σε δημόσια διαβούλευση. Οπότε ο καθένας στο πλαίσιο του δήμου του θα πρέπει να παρεμβαίνει μέσα στη δημόσια διαβούλευση και να υπάρχει ένας ολόκληρος διάλογος για το πώς θα χτίσουμε με σχεδιασμό εκτός οικισμών » συμπλήρωσε.
Για την εκτός σχεδίου δόμηση
Επίσης μίλησε εκτενώς για την εκτός σχεδίου δόμηση. «Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι κάτι που θα σταματήσει με την έννοια ότι μέχρι το 2027 με 2028 η χώρα θα αποκτήσει παντού σχέδιο » είπε και διευκρίνισε πως «είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι είσαι εντός ή εκτός οικισμών κι άλλο πράγμα εντός ή εκτός σχεδίου. Κάνουμε αυτήν τη στιγμή 700 εκατομμύρια ευρώ επένδυση, τη μεγαλύτερη από την αρχή του ελληνικού κράτους, όπου βάζουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια παντού. Σε αυτά θα προβλέπεται πού μπορείς να χτίσεις και τι. Μέχρι να συμβεί αυτό ήρθε το ΣτΕ και έβγαλε κάποιους τρόπους εκτός σχεδίου αντισυνταγματικούς, κατά κύριο λόγο τα τυφλά οικόπεδα. Θα έρθουμε να νομοθετούμε για αυτά. Νομοθετούμε πάνω στην απόφαση του ΣτΕ όπου και εάν βρίσκονται αυτά. Και κάνουμε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις » υπογράμμισε.
«Από κει και πέρα, θα κάνουμε και κάποιες άλλες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να έχει πιο πολλά ακίνητα να χτίσει κανείς μέσα σε έναν οικισμό παρά έξω. Για το να χτίσεις εκτός οικισμών αυτό έχει μια πρόσθετη επιβάρυνση στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο» σημείωσε.
Και συνέχισε λέγοντας πως « ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του πολεοδομικού μας σχεδιασμού είναι ότι φωνάζουμε επί δεκαετίες για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά δεν φωνάζουμε αρκετά για το ότι δεν προχώρησαν επί δεκαετίες τα πολεοδομικά σχέδια. Εκεί λοιπόν υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε κατά πολύ τη διαθέσιμη γη εντός των οικισμών, ώστε να γίνει πιο φθηνή και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ».
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ