Διεθνής Τύπος: Ασφαλής ζώνη για τον τουρισμό η Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού

Ο τουρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας στη εποχή του κοροναϊού. Κυβέρνηση και φορείς εργάζονται πυρετωδώς για να εκπονήσουν ένα βιώσιμο πλάνο και να διασωθεί η σεζόν.

H κυβέρνηση χαράσσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, προωθώντας την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, χάρη στα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα που κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τόσο τον αριθμό κρουσμάτων, όσο και τα ποσοστά θνητότητας του κοροναϊού.

Σύμμαχος θα είναι για άλλη μια φορά ο καιρός με τις προβλέψεις για ένα εκ των θερμότερων καλοκαιριών των τελευταίων πολλών ετών να διευρύνει τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό το 80% του τζίρου τους, το «καθαρίζουν» Ιούλιο και Αύγουστο και για εκείνο το διάστημα προσανατολίζονται άπαντες στο να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές της τουριστικής μηχανής.

Άλλωστε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε το στίγμα με τις δηλώσεις του κι αναφέρθηκε στο τριπλό σχέδιο για τον τουρισμό. «Ετσι όπως είναι τα πράγματα, επαναξιολογούμε την υπερτοπική κίνηση, δηλαδή την κίνηση προς τα νησιά στις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό, δηλαδή με τα εποχικά ξενοδοχεία» δήλωσε σχετικά ο υπουργός.

Ανακοίνωσε δε, ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται από όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, δεύτερον την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, όπου απαιτείται, και τρίτον, τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

«Είναι μια στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου από άκρη σε άκρη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για μας είναι κρίσιμη η περίοδος 15-20 Μαΐου», καθώς την εβδομάδα εκείνη θα καταγραφούν οι συνέπειες από το μερικό άνοιγμα.

Πληθαίνουν τα θετικά δημοσιεύματα για τουρισμό στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής Τύπος «στέλνει» τουρίστες στην ασφαλή Ελλάδα.

Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, έχουν «καλές πιθανότητες» να ανοίξουν σύντομα για τον τουρισμό, εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν.

Άρθρο του BBC κάνει ειδική αναφορά στο πόσο γρήγορα ενήργησε η Ελλάδα – και η Κροατία- στη μάχη κατά του κορονοϊού, ωστόσο θέτει το ερώτημα αν οι δύο χώρες θα μπορέσουν να σώσουν τον τουρισμό τους ενόψει του καλοκαιριού.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό εξετάζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Jerusalem Post» η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού, αναφέρει ότι αξιωματούχοι των τριών χωρών βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τον τουρισμό υπό τη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού.  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Την Ελλάδα, μαζί με την Γαλλία και την Ολλανδία, θεωρεί πιθανούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ενώ δεν πιστεύει ότι θα είναι εφικτές οι διακοπές εκτός Ευρώπης.

Η Γαλλία αίρει τους περιορισμούς στα μέσα Μαΐου, η Ολλανδία πλησιάζει επίσης στο τέλος και η Ελλάδα έχει ήδη παρουσιάσει σχέδιο για τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ η Μαγιόρκα έχει χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, δήλωσε ο κ. Λάσετ στην εφημερίδα Bild, η οποία έχει αναφερθεί αναλυτικά το ελληνικό σχέδιο για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι «η ελπίδα για τις φετινές διακοπές έρχεται από την Ελλάδα».

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός εκφράζει την εκτίμηση «ότι οι άνθρωποι θα περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μάλλον σε ευρωπαϊκό έδαφος – δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να φανταστώ μακρινά ταξίδια».

Ελλάδα «ψηφίζει» και η Ισπανία

Άρθρο στο οποίο περιγράφει την καλή κατάσταση και την επιτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα «ABC».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της «ΑBC» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου» και υπότιτλο: «Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Έλληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα».

Όπως περιγράφει η αρθρογράφος «στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και τα ταξιδιωτικά γραφεία άκουσαν με κάποια ανακούφιση τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λέει στη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη Δευτέρα, ότι η τουριστική δραστηριότητα θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, τα οποία προετοίμασε η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι το χειρότερο έχει περάσει».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των ερχόμενων εβδομάδων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ταξιδιώτες και τις πτήσεις, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες (οι επτά στους δέκα) φθάνουν στη χώρα αεροπορικώς».

Οι πέντε άξονες Θεοχάρη για τον τουρισμό

Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε στη Βουλή σχέδιο πέντε αξόνων για τη στήριξη του τουρισμού:

1) Υγειονομικός άξονας. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ. Στις 8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζονται τα πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα  θα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα πρωτόκολλα, που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικού εταίρους.

2)  Οικονομικός άξονας. Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

3)  Διπλωματικός άξονας. «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δε θα έρθει για λίγες μέρες για να κάτσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη ομάδες εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο υπουργός.

4) Προβολή της χώρας.  Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα καμπάνια, η οποία για πρώτη φορά θα μπορέσει να είναι μια εθνική καμπάνια, μακριά από παραφωνίες, από ερασιτεχνισμούς.

5) Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα.

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι

Έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι ξενοδόχοι για τη φετινή σεζόν.

Τουλάχιστον ο ένας στους δύο ξενοδόχους θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία του, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αναμένει μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50% σύμφωνα με την έρευνα «Covid-19 και ελληνικά ξενοδοχεία», που διενεργήθηκε τον Απρίλιο από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων(ΙΤΕΠ).

Παράλληλα μιλούν για μείωση της απασχόλησης της τάξης του 40% ή 45 χιλιάδες περίπου θέσεις εργασίας και εκτιμούν πως η επανεκκίνηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα χρειαστεί χρηματοδότηση της τάξης του 30% , δηλαδή περίπου 1,79 δισ. ευρώ.

Πηγή