Δίκοπο μαχαίρι το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Τι θα κρίνει την τιμή του
Η απόφαση της ΕΕ να ορίσει ανώτατο όριο στην τιμή πώλησης του φυσικού αερίου «υπόσχεται» να θέσει υπό έλεγχο την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών για να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Η είδηση έτυχε θερμής υποδοχής από την πλειοψηφία των κρατών – μελών, επιχειρήσεων και πολιτών οι οποίοι μέσα στο 2022 πλήρωσαν ακριβότερα έως και 90% το φυσικό αέριο, κάτι που είχε αντίκτυπο και στις τιμές της ενέργειας και σήμερα 20/12 το πολύτιμο καύσιμο καταγράφει πτωτική πορεία στις αγορές.
Ωστόσο, αυτή η «ανάσα» στις διακυμάνσεις των τιμών ενδέχεται να είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς το πλαφόν «απειλεί» να αφήσει την ΕΕ «αδύναμη» και αντιμέτωπη με περιορισμένη προσφορά καυσίμων και εντονότερο ανταγωνισμό από την Ασία.
Σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, ένα ανώτατο όριο χωρίς ένα αντίστοιχο πλαφόν στην ζήτηση δημιουργεί ρίσκο για τα αποθέματα της Ευρώπης, καθώς ενθαρρύνει την κατανάλωση. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει περιορισμό των αποθεμάτων για το 2023 και στο «χειρότερο» σενάριο να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να βάλουν όρια στις ποσότητες που θα μπορεί να αγοράσει ο καθένας.
Παράλληλα, το πλαφόν στο φυσικό αέριο αναμένεται να δυσκολέψει τους εισαγωγείς της περιοχής να κρατήσουν γεμάτες τις αποθήκες τους με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Μάλιστα, ο κλάδος έχει προειδοποιήσει πως οι πάροχοι LNG θα ευνοήσουν τους αγοραστές στην Ασία, αν οι τιμές εκεί κυμανθούν υψηλότερα σε σχέση με αυτές της Ευρώπης, μετά την επιβολή πλαφόν.
Όπως σημειώνεται, όσοι εισάγουν LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για προμήθειες από τους ίδιο εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ.
Βέβαια, η συμφωνία των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας παρέχει μια δικλείδα ασφαλείας για αυτό ακριβώς το σενάριο, καθώς η λειτουργία του μηχανισμού ελέγχου της αγοράς μπορεί να αρθεί αυτόματα σε περίπτωση που υπάρχουν «δυσμενείς συνέπειες».