Δείκτη δημιουργεί η ΕΕΤΤ για τις τιμές σε Ιντερνετ, τηλεφωνία


Επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένα τεκμηριωμένο πλαίσιο συγκριτικής αξιολόγησης των τιμών στις τηλεπικοινωνίες.

Τη δημιουργία δείκτη λιανικών τιμών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου δρομολογεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με πρόεδρο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο.

Για τον σκοπό αυτό, έχει προκηρύξει ανοικτό διεθνή δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, που έχει αντικείμενο τη διαμόρφωση και εφαρμογή του μοντέλου βάσει του οποίου θα πραγματοποιείται η αποτίμηση του επιπέδου λιανικών τιμών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 595,2 χιλιάδων ευρώ, έχει διάρκεια 15 μηνών, με τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου να ορίζεται ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών. Ο σύνθετος δείκτης λιανικών τιμών, που σχεδιάζει η ΕΕΤΤ, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα είναι κατ’ αντιστοιχία της ευρωπαϊκής πρακτικής για τον υπο-δείκτη τιμών στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI). Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένα τεκμηριωμένο πλαίσιο συγκριτικής αξιολόγησης των τιμών στις τηλεπικοινωνίες, μέσω του οποίου θα καταδεικνύεται εάν οι τιμές είναι προσιτές, εάν αυξάνονται ή μειώνονται κ.λπ. Για την αποτίμηση της «προσιτότητας» των τιμών, ο ανάδοχος θα αξιοποιήσει στοιχεία της ΕΕΤΤ για το μέσο έσοδο ανά χρήστη, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την κατά κεφαλήν δαπάνη και το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η αποτίμηση του επιπέδου των τιμών θα στηριχθεί στην εξέταση είτε των πακέτων υπηρεσιών είτε του αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» υπηρεσιών, το οποίο στηρίζεται σε διαφορετικά σενάρια χρήσης, όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της ΕΕΤΤ βρίσκεται στο φόντο της διαμάχης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για λογαριασμό της οποίας η φινλανδική εταιρεία Rewheel έχει πραγματοποιήσει μελέτη για το κόστος των δεδομένων (data) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Η ΕΕΤΤ έχει υποστηρίξει ότι ορισμένες από τις διαπιστώσεις της μελέτης της Rewheel, που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάιο, δεν ισχύουν.

Σε αυτές ανήκουν η φερόμενη «πρωτιά», σύμφωνα με τη Rewheel, της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν gigabyte (GB) δεδομένων σε προγράμματα 4G κινητής που περιλαμβάνουν 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας, με προϋπολογισμό έως και 30 ευρώ τον μήνα. Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπό τον Ιωάννη Λιανό, έχει δηλώσει «έτοιμη και διατεθειμένη να ελέγξει τυχόν αντιανταγωνιστικές πρακτικές, εφόσον της παραχωρηθεί τέτοια αρμοδιότητα από τη νομοθεσία».

kathimerini.gr