Δημιουργήθηκαν 67.911 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο
Σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν ήταν οι ειδικότητες που σήκωσαν το βάρος της αύξησης της απασχόλησης κατά τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τον Ιούλιο να είναι θετικό και να δημιουργηθούν 67.911 νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη που δημοσιοποιήθηκαν χθες, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τόσο οι ειδικοί όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση ότι το υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των επόμενων μηνών και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ύφεσης στην αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όπως αποκάλυψε η «Κ», στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες έχουν τεθεί στοχευμένες πολιτικές, ενέργειες και δράσεις, με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, κατά τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 67.911 νέες θέσεις εργασίας, λόγω της καθυστερημένης έναρξης της φετινής δύσκολης τουριστικής περιόδου. Ετσι εξηγείται άλλωστε, ότι φέτος, ο αριθμός των νέων θέσεων αποτελεί ρεκόρ 20ετίας για τον συγκεκριμένο μήνα. Σε σύγκριση για παράδειγμα με τον Ιούλιο του 2019, όταν τότε είχαν χαθεί 14.691 θέσεις εργασίας, προκύπτει ένα θετικό ισοζύγιο 82.602 θέσεων απασχόλησης μέσα σε έναν χρόνο.
Η «μεγάλη εικόνα», πάντως, στο επτάμηνο του Ιανουαρίου – Ιουλίου, συνεχίζει να είναι ανησυχητική όσο και αποκαρδιωτική. Εντός του 2020 έχουν δημιουργηθεί 111.305 θέσεις εργασίας, αισθητά λιγότερες κατά 170.470, σε σχέση με τις 281.775 που είχαν προκύψει το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Στοιχείο που δείχνει την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί δε, ότι κάποιες από τις νέες προσλήψεις, εποχικών κυρίως εργαζομένων, δεν οδηγούν σε πραγματική απασχόληση, καθώς αμέσως μετά οι νεοπροσλαμβανόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης.
Σε επίπεδο συμβάσεων, η πλήρης απασχόληση, έστω και ασθμαίνοντας διατηρεί τα πρωτεία. Ακριβέστερα, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 158.529 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 51,67% του συνόλου. Αντίστοιχα, καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα 120.065 συμβάσεις μερικής απασχόλησης (39,13%) και 28.214 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (9,2%).Από το σύνολο των 67.911 νέων θέσεων εργασίας, σχεδόν τα 2/3 δηλαδή 44.528 θέσεις αφορούσαν άνδρες και οι υπόλοιπες 23.383 γυναίκες.
Σε επίπεδο ηλικιακής ομάδας, οι μισές νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν για νέους εργαζομένους, ηλικίας 15-24 ετών (34.900), ενδεικτικό ίσως και των μισθών που καταβάλλονται ή των εργασιακών όρων που εφαρμόζονται…
Σε επίπεδο δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρη η θετική επίδραση του τουρισμού στην αύξηση της απασχόλησης στη χώρα. Η πρώτη θέση ανήκει στα καταλύματα (53.206 θέσεις) και έπεται ο τομέας της εστίασης (40.118). Στον αντίποδα οι πιο πολλές χαμένες θέσεις εργασίας καταγράφηκαν στην εκπαίδευση (46.050), ως απόρροια της λήξης, έστω και με καθυστέρηση, λόγω κορωνοϊού, της σχολικής περιόδου.