Διπλό σενάριο με ύφεση 4,7% και 8%-9% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2020-2021
Στο πρόγραμμα που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν θα περιγράφει μόνο τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα και όχι τα μελλοντικά σχέδιά της.
Mε δύο σενάρια ως προς την ύφεση, ένα βασικό, με προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ κατά 4,7% περίπου, και ένα δυσμενές, το οποίο θα την ανεβάζει στο 8%-9% περίπου, θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2020-2021, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Το βασικό σενάριο θα προβλέπει ανάκαμψη το 2021 της ίδιας περίπου τάξεως, στο 5%, ώστε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς λόγω κορωνοϊού.
Το δημοσιονομικό σενάριο, πάντως, θα είναι ένα και θα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 2,5%-3,5% του ΑΕΠ σε όρους ESA, δηλαδή με βάση τους στατιστικούς κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη, οι οποίοι διαφέρουν από τους κανόνες του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας (το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,4% του ΑΕΠ κατά ESA και 3,5% κατά πρόγραμμα). Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την εφαρμογή των προσαρμογών που έχει επιτρέψει το Eurogroup λόγω κορωνοϊού (εξαίρεση δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία και αυτόματοι σταθεροποιητές λόγω ύφεσης), το αποτέλεσμα θα είναι πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%, όπως είναι ο στόχος του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν έχει σημασία, καθώς έχει δοθεί ευελιξία από το Eurogroup και στην πραγματικότητα οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν ανασταλεί, τουλάχιστον για φέτος.
Στο πρόγραμμα η κυβέρνηση θα περιγράφει μόνο τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα και όχι τα μελλοντικά σχέδιά της. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, πρόκειται για ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο θα αναθεωρηθεί όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς ή ίσως και νωρίτερα. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού, επισημαίνουν οι πηγές. Σημειωτέον ότι δεν θα κατατεθεί, σε αυτή τη φάση, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με πολυετή σχεδιασμό, όπως προβλεπόταν αρχικώς.
Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που περιέχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας βρίσκονται κοντά σε αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος. Οπως είπε ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, η κεντρική τράπεζα έχει ένα βασικό σενάριο για ύφεση 4% και ένα δυσμενές για 8%, με το δεύτερο να βασίζεται σε παράταση του lockdown στους τρεις μήνες. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει και εκείνη πρωτογενές έλλειμμα 3%-4% του ΑΕΠ. Με βάση μάλιστα αυτές τις παραδοχές, κατέληξε ότι το χρέος θα επιβαρυνθεί κατά 14% του ΑΕΠ –φθάνοντας από το 176% το 2019 στο 190% του ΑΕΠ το 2020– αν δεν χρησιμοποιηθεί το απόθεμα και κατά 6% του ΑΕΠ αν χρησιμοποιηθεί το μισό απόθεμα.
Τι «βλέπει» το ΔΝΤ
Αλλες προβλέψεις κινούνται σε πιο απαισιόδοξη κατεύθυνση. Το ΔΝΤ γνωστοποίησε μία μόνο πρόβλεψη με ύφεση 10%, που αποτελεί το βασικό του σενάριο, ενώ έχει διαμορφώσει και άλλα τρία δυσμενέστερα. Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ανακοίνωσε δύο σενάρια, με ύφεση 5% και 9% αντιστοίχως, και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τρία σενάρια, με ύφεση 5,3% έως 10,2%.