«Δούρειος ίππος» για έλεγχο των καταθέσεων οι δωρεές χρηματικών ποσών
Σε έλεγχο του συνόλου των καταθέσεων μπορούν να οδηγήσουν οι γονικές παροχές και οι δωρεές χρηματικών ποσών, μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, καθώς οι φορολογικές αρχές έχουν την ευχέρεια να ελέγξουν τη νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων.
Μετά την αύξηση από την 1η Οκτωβρίου των αφορολόγητων ορίων των δωρεών και γονικών παροχών στο ποσό των 800.000 ευρώ, καταγράφεται «τσουνάμι» σχετικών δηλώσεων και η Εφορία συγκροτεί αρχείο με τις συγκεκριμένες κινήσεις τις οποίες θα ελέγξει.
Οι φορολογικές αρχές γνωρίζουν ότι ειδικά οι γονικές παροχές και οι δωρεές μετρητών γίνονται προκειμένου οι αποδέκτες να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης το γεγονός ότι πραγματοποιούνται μαζικά λίγο πριν τη λήξη του φορολογικού έτους, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις υπόνοιες των φορολογικών αρχών, για τη σκοπιμότητά τους.
Η διαδικασία που καθόρισε η ΑΑΔΕ για τη δωρεά χρηματικών ποσών, προβλέπει πως για να έχουν ισχύ, θα πρέπει:
- Υποχρεωτικά να γίνονται με μεταφορά των ποσών μέσω τραπεζών.
- Να γνωστοποιηθούν στην οικεία Δ.Ο.Υ. είτε με email είτε με την αυτοπρόσωπη κατάθεση δήλωσης στην οποία θα αναγράφεται και το παραστατικό της τράπεζας που θα επιβεβαιώνει τη συναλλαγή.
Αν υποβληθεί δήλωση αλλά δεν υπάρχει παραστατικό, τότε θα καταλογιστεί φόρος 10% επί του ποσού που δωρίστηκε.
Οι δωρεές χρηματικών ποσών χρησιμοποιούνται διαχρονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων, για όσους έχουν πρόβλημα και μάλιστα παρά τη φορολογία τους έως και την 30η Σεπτεμβρίου με 10%.
Παράδειγμα, ο γονέας που ήθελε να διευκολύνει το παιδί του να αποφύγει τα τεκμήρια, του δώριζε ένα ποσό π.χ. 20.000 ευρώ, για το οποίο πλήρωνε φόρο 2.000 ευρώ, αλλά το όφελος που είχε το τέκνο από την αποφυγή του τεκμηρίου ήταν μεγαλύτερο.
Τώρα η δωρεά και η κάλυψη των τεκμηρίων θα γίνεται χωρίς κόστος, αλλά ενδεχομένως με παγίδες και «υψηλό κίνδυνο».
«Δούρειος ίππος»
Βασική αρχή των δωρεών είναι ότι υπόκεινται σε έλεγχο πόθεν έσχες. Δηλαδή ο δωρητής θα πρέπει να αποδείξει από που βρήκε τα χρήματα που δωρίζει.
Ο ίδιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι καλύπτει το συγκεκριμένο ποσό από τα δηλωθέντα εισοδήματα των προηγουμένων ετών, αλλά θα πρέπει να το αποδείξει κατά τον έλεγχο.
Επίσης, μπορεί να καλύπτει το ποσό που δωρίζει, αλλά να μην καλύπτει τα υπόλοιπα κεφάλαια που υπάρχουν στον τραπεζικό του λογαριασμό ή στους λογαριασμούς του.
Οι δωρεές θα ελεγχθούν από τις φορολογικές αρχές και ο έλεγχος θα επεκταθεί στο σύνολο των καταθέσεων των δωρητών.
Με αφορμή δηλαδή μια δωρεά, που έκανε ο γονέας προς το παιδί ή το αντίστροφο ή ο παππούς προς τον εγγονό είναι ορατός ο κίνδυνος γενικευμένου φορολογικού ελέγχου και οι δωρητές να κληθούν να εξηγήσουν την προέλευση του συνόλου των ποσών που υπάρχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
και «σκοτεινά» σημεία
Ταυτόχρονα υπάρχουν και σκοτεινά σημεία στην όλη διαδικασία όπως είναι για παράδειγμα πώς γίνεται η δωρεά αν το ποσό που θα δωρισθεί είναι σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό όπως και αν ο δωρητής ή ο λήπτης είναι στο εξωτερικό και η μεταφορά πρέπει να γίνει από τράπεζα του εσωτερικού σε τράπεζα του εξωτερικού ή το αντίστροφο.