Έχετε φούσκωμα μετά το φαγητό; Ποιο συστατικό πρέπει να κόψετε

Το φούσκωμα (μετεωρισμός) μετά το φαγητό μπορεί να οφείλεται στην υπερκατανάλωση άλατος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αν συχνά νιώθετε φούσκωμα μετά το φαγητό, μη βιαστείτε να βγάλετε τις φυτικές ίνες από τη ζωή σας. Ο ένοχος μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: το αλάτι.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400 άνδρες και γυναίκες, πολλοί από τους οποίους ανέπτυσσαν φούσκωμα όποτε έτρωγαν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμα κι όταν οι εθελοντές δεν έτρωγαν πολλές φυτικές ίνες, πάλι μπορούσαν να νιώθουν φούσκωμα. Και η αιτία γι’ αυτό ήταν η υπερκατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε νάτριο (αλάτι).

Το φούσκωμα (ιατρικά λέγεται μετεωρισμός ή τυμπανισμός) είναι ένα πολύ συνηθισμένο πεπτικό ενόχλημα. Υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί περισσότερους από έναν στους τρεις ενήλικες του γενικού πληθυσμού, αλλά και το 90% ειδικών ομάδων, όπως οι πάσχοντες από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Το φούσκωμα προκαλείται από τη συσσώρευση περίσσειας αερίων στο έντερο, τα οποία παράγονται καθώς τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τις διαιτητικές (φυτικές) ίνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη συσχετίζει το πολύ αλάτι στο φαγητό με το φούσκωμα. Ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που το εξετάζει και σε άτομα τα οποία ακολουθούν διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology.

Η μελέτη

Όπως γράφουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας Bloomberg, του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 412 εθελοντές, μέσης ηλικίας 48 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης, το 37% από αυτούς ανέφεραν πως είχαν φούσκωμα μετά το φαγητό.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις δύο διαιτολογίων:

  • Το πρώτο περιείχε άφθονες φυτικές ίνες. Ήταν πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.
  • Το δεύτερο ήταν φτωχό σε φυτικές ίνες

Κάθε ένα από τα διαιτολόγια ελέγχθηκε με τρία διαφορετικά επίπεδα άλατος, δεδομένου ότι ο αρχικός στόχος της μελέτης ήταν να ελεγχθεί ο ρόλος του στην υπέρταση. Ωστόσο οι επιστήμονες κατέγραφαν αναλυτικά και το φούσκωμα των εθελοντών τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πλούσιο σε φυτικές ίνες διαιτολόγιο ήταν κατά 41% πιθανότερο να προκαλέσει φούσκωμα στους εθελοντές, ιδίως στους άνδρες. Ωστόσο, και το πλούσιο σε αλάτι διαιτολόγιο αύξανε τον κίνδυνο κατά 27%. Και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν περιείχε πολλές ή λίγες φυτικές ίνες.

Ίσως δεν χρειάζεται να στερηθούν τις ίνες

«Το φούσκωμα είναι ένα από τα συχνότερα γαστρεντερικά ενοχλήματα και μπορεί να επιδεινωθεί σε μερικούς ανθρώπους από τις φυτικές ίνες», σχολίασε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Noel Mueller, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Bloomberg. «Ωστόσο μερικές πάσχοντες ως φαίνεται μπορούν να το αποφύγουν, περιορίζοντας το αλάτι στη διατροφή τους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα στερηθούν τις φυτικές ίνες».

Οι ερευνητές δεν ξέρουν με ποιον ακριβώς μηχανισμό θα μπορούσε το αλάτι να συμβάλλει στο φούσκωμα. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας, λένε.

«Εικάζουμε επίσης ότι η πρόσληψη άλατος αλλοιώνει το μικροβίωμα του εντέρου. Και αυτό έχει ως συνέπεια να μεταβάλλεται η παραγωγή θειούχων ενώσεων από τα βακτήρια», πρόσθεσε ο Dr Mueller.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές σου για να μάθουν πως το φούσκωμα επηρεάζεται από θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες.

Οι αιτίες του μετεωρισμού

Το φούσκωμα (μετεωρισμός) μπορεί να έχει πολλές αιτίες, κατά την κλινική διαιτολόγο Samantha Heller, από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η δυσανεξία στη λακτόζη, η κοιλιοκάκη, η υπερπαραγωγή βακτηρίων στο λεπτό έντερο και διάφορες λοιμώξεις.

«Αν κάποιος έχει συμπτώματα όπως το φούσκωμα σε σχεδόν καθημερινή βάση, πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του», συνιστά. «Είναι απαραίτητο για να εντοπιστεί η πιθανή αιτία και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα».

Εκτός από την προσεγμένη διατροφή, το φούσκωμα μπορεί να καταπολεμήσουν:

  • Η συστηματική γυμναστική
  • Ο περιορισμός των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. φαστ φουντ, κατεψυγμένα γεύματα, τηγανητά φαγητά)
  • Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων
  • Η αποφυγή των αναψυκτικών με ανθρακικό
  • Η σταδιακή εισαγωγή στην ημερήσια διατροφή των τροφίμων με πολλές φυτικές ίνες. Ταυτοχρόνως πρέπει να αυξάνετε την κατανάλωση νερού.
  • Η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων

Πηγή