ΕΦΚΑ: Έρχεται το «ατομικό portofolio» για κάθε ασφαλισμένο: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή και τι θα πρέπει να γνωρίζετε


Το ψηφιακό ατομικό χαρτοφυλάκιο (ή αλλιώς ατομικό portofolio) για κάθε ασφαλισμένο αναμένεται να θέσει σε λειτουργία στις 31 Δεκεμβρίου του 2025 ο ΕΦΚΑ.

Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο θα περιέχονται υπηρεσίες και πληροφορίες αναφορικά με τα ένσημα των ασφαλισμένων, τα έτη ασφάλισης των πολιτών, τις εισφορές των πολιτών, την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών, την καταβολή της σύνταξης των ασφαλισμένων, το δικαίωμα σε αναδρομικά ποσά, αλλά και στο κλείσιμο ραντεβού με τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού ταμείου. Επίσης επισημαίνεται πως όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση μέσω του κινητού τους τηλεφώνου στα παραπάνω. Σημειώνεται δε πως ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και ενιαίο αποθετήριο ασφαλιστικού ιστορικού, όπου τόνοι έγγραφου υλικού θα μετατραπούν σε αξιόπιστα ψηφιακά δεδομένα.

Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί δύο έργα ψηφιοποίησης του χαρτώου αρχείου του ΕΦΚΑ, των οποίων η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  και το ΕΣΠΑ.

Η σάρωση, τεκμηρίωση και εξαγωγή δεδομένων του ιστορικού ασφάλισης από συνολικά 53 εκατομμύρια σελίδες χαρτώου αρχείου των παλαιότερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ είναι το αντικείμενο των έργων.

Τα ένσημα

Θα ψηφιοποιηθούν τα αρχεία των ενσήμων της περιόδου πριν το 2001  ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πριν το 1998. Ο στόχος του μέτρου είναι ο φάκελος κάθε ασφαλισμένου να είναι πλήρης και οι πολίτες να έχουν μια άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό τους βιογραφικό. Δηλαδή, θα μπορούν να βλέπουν ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης.

Τι ισχύει σήμερα

Ωστόσο σημειώνεται πως σήμερα αυτό γίνεται εν μέρει  μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» καθώς υπάρχει το ασφαλιστικό βιογραφικό του πολίτη αλλά και εμφανίζονται τα ένσημα την περίοδο κυρίως από το 2001 και μετά. Μάλιστα ο ασφαλισμένος θα μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή στο κινητό του:

  • την σύνταξή του
  • την συνταξιοδοτική του απόφαση,
  • το πότε θα γίνεται η καταβολή της  σύνταξής του σε μηνιαία βάση
  • το εάν θα δικαιούται αναδρομικά ποσά ή το πότε θα παρέρχεται η τριετία για την σύνταξη χηρείας.

Διευκρινίζεται όμως πως μόλις θα δοθούν όλες αυτές οι ηλεκτρονικές δυνατότητες στους ασφαλισμένους, αυτοί δεν θα χρειάζεται να ενημερώνονται για την καταβολή της σύνταξης τους από την τράπεζα τους καθώς θα λαμβάνουν αυτόματη ειδοποίηση στο κινητό τους μέσω της οποίας θα ενημερώνονται για το ακριβές ποσό.

Ενώ σε ότι αφορά των θέμα των εισφορών των πολιτών επισημαίνεται πως οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν το πότε και εάν πληρώθηκαν από τον εργοδότη τους (εάν είναι μισθωτοί) ή πότε εκδόθηκε η ταυτότητα πληρωμής για τους  ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.  Συνεπώς έτσι θα γνωστοποιούνται άμεσα ο χρόνος ασφάλισης, οι οφειλές αλλά και η ύπαρξη ή μη, ασφαλιστικής ικανότητας

Αλλά θα γίνει και διασύνδεση του ψηφιακού χαρτοφυλακίου με την υπηρεσία της κάρτα αναπηρίας, όπως και με την ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να εμφανίζεται η «κίνηση» των παραπεμπτικών και η συνταγογράφηση των φαρμάκων.

 

 



enikonomia.gr