Εύσημα για τα δημοσιονομικά, ανησυχία για τα κόκκινα δάνεια
Στην έκθεση για την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που δημοσιεύθηκε χθες, η Επιτροπή αναδεικνύει το ζήτημα των συνεχιζόμενων προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι «απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανησυχία του για το ζήτημα των κόκκινων δανείων εκφράζει, μιλώντας στην «Κ», ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ε.Ε.», σημειώνει ο κ. Ντομπρόβσκις. Η Κομισιόν, δηλώνει, στηρίζει το σχέδιο «Ηρακλής», που έχει σκοπό να μειώσει το απόθεμα των προβληματικών δανείων, αλλά «είναι σημαντικό να αποτραπεί η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για να επιτευχθεί αυτό στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την πτώχευση και με την επιβολή των όρων των δανειακών συμβάσεων. Υπάρχει το πρόβλημα των λεγόμενων “στρατηγικών κακοπληρωτών”, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν λόγοι που τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τόσο πολύ υψηλότερα στην Ελλάδα και εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι τράπεζες δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια στην πραγματική οικονομία».
Στην έκθεση για την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που δημοσιεύθηκε χθες, η Επιτροπή αναδεικνύει το ζήτημα των συνεχιζόμενων προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι «απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση». Στην έκθεση της πέμπτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής παρακολούθησης (PPS), που επίσης δημοσιεύθηκε χθες, σημειώνεται ότι «η κερδοφορία των τραπεζών δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά παραμένει χαμηλή» και ότι η «εσωτερική ικανότητα των τραπεζών να ρυθμίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει πολύ χαμηλή». Στην έκθεση PPS αναφέρεται επίσης ότι «οι δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί» και ότι αναμένεται να υπερβεί ξανά φέτος τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις για τη φετινή χρονιά (εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές), ωστόσο –όπως σημειώνεται– σημαίνουν ότι η σταδιακή μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% «κινδυνεύει να αναβληθεί».
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρει ότι η Ελλάδα «συνολικά έχει επιτύχει καλή πρόοδο στην εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων». Το επόμενο ορόσημο θα είναι τον Μάιο, τονίζει, όταν, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης, θα εξεταστεί αν η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις συμπληρωματικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (μεταξύ των οποίων και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου). «Ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί έως τότε, τα κράτη-μέλη ενδέχεται τον Ιούνιο στο Eurogroup να συζητήσουν την πιθανότητα η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα κέρδη των [ομολόγων] ANFA/SMP για τη μείωση των χρηματοδοτικών της αναγκών ή για την ενίσχυση των επενδύσεων». Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα παραμένει μία από τρεις χώρες (μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο) με «υπερβολικές ανισορροπίες», λόγω του δημοσίου χρέους, που παραμένει υπερβολικά υψηλό, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, του χαμηλού επιπέδου των επενδύσεων και της ανεργίας, που παραμένει η υψηλότερη στην Ε.Ε. «Η δυνητική ανάπτυξη, που επλήγη κατά την περασμένη δεκαετία, είναι σε διαδικασία αναβάθμισης, με τη στήριξη πολιτικών φιλικών προς τις επενδύσεις», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Προσθέτουν όμως ότι «τα επίμονα χαμηλά επίπεδα των επενδύσεων και η συνεχιζόμενη μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων θα συνεχίσουν να δρουν επιβαρυντικά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας για αρκετό καιρό ακόμα».