Εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, στο συνέδριο της Fitch


Η Fitch θεωρεί εφικτή τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε η Fitch χθες στην Αθήνα με θέμα τις πιστωτικές προοπτικές της χώρας μας, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, με τους αναλυτές του οίκου αλλά και τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν στη χώρα μας, Κρις Αλεν, να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Αλεν, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, ευχαρίστησε τον οίκο για την αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζοντας πως η χώρα «την άξιζε». Στη συνέχεια έδωσε εύσημα στην κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας πως είναι πραγματικά προσηλωμένη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και είναι πολύ σημαντικό ότι οι οίκοι αξιολόγησης το αντιλαμβάνονται αυτό. «Μετά περίπου 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και η κυβέρνηση θέλει να το πετύχει αυτό», ανέφερε. Παράλληλα, επισήμανε πως ύστερα από πολλά χρόνια η ανάπτυξη επιστρέφει και αν και οι ρυθμοί της τάξης του 2% δεν είναι αρκετοί, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να ενισχυθούν καθώς η αγορά εργασίας βελτιώνεται, η ανεργία (αν και ακόμη πολύ υψηλή) μειώνεται, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά και η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, αν και μικρό, για διατηρήσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις, όπως το μεγάλο επενδυτικό κενό, το επίπεδο των κόκκινων δανείων, η υψηλή μακροχρόνια ανεργία, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι πολύ χαμηλές επιδόσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο Μικέλ Ναπολιτάνο, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης του οίκου, τόνισε πως βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αναβάθμιση είναι το πολύ πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον, καθώς και τα θετικά αποτελέσματα των πολιτικών της νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2020 έχουν γίνει σοβαρά βήματα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι το οποίο θεωρείται αναγκαίο από τον οίκο. Παράλληλα, σημείωσε πως θεωρεί εφικτή τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2021, ενώ δεν αναμένεται να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Προς την κανονικότητα

Τέλος, ο Πάου Λαμπρό, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τις τράπεζες, είπε πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αργά αλλά σταθερά οδεύει προς την κανονικότητα, ενώ σημείωσε πως, παρά τις προκλήσεις, αποτελεί τον μοναδικό στην Ευρώπη στον οποίο ο οίκος δίνει θετικές προοπτικές. Το 2020, είπε, αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών καθώς το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης έχει βελτιωθεί, ενώ το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει ενισχύσει την κεφαλαιακή τους θέση. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», το χαρακτήρισε ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση των NPEs, ωστόσο τόνισε ότι θα είναι ελκυστικό για τις τράπεζες μόνο εάν οι senior τίτλοι που θα εκδώσουν θα φέρουν μηδενικό ρίσκο.

kathimerini.gr