Εύσημα στην κυβέρνηση στον «μυστικό δείπνο» του 1,5 τρισ. στη Νέα Υόρκη
Στο τραπέζι του κ. Ζαββού τονίστηκε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη, ενώ διαπιστώθηκε ομοφωνία ως προς την αναγκαιότητα επιβολής μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
Σημαντικές προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, ηγέτες του χρηματοοικονομικού πιστωτικού συστήματος, νομπελίστες οικονομολόγοι και πολιτικοί από διαφορετικές ηπείρους τίμησαν με την παρουσία τους το καθιερωμένο ετήσιο γεύμα που παρέθεσε ο διεθνής επενδυτής κ. Στέλιος Ζαββός στη Νέα Υόρκη. Αυτή η συζήτηση έχει μεγάλη απήχηση στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, οι συνδαιτυμόνες εκφράζουν ιδιωτικά τις απόψεις τους και ανταλλάσσουν ιδέες και επιχειρήματα για την παγκόσμια οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ορισμένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020, η δυνατότητα της αμερικανικής οικονομίας να συνεχίσει την υψηλή αναπτυξιακή της πορεία για ενδέκατο συνεχές έτος. Η έμφαση των διακεκριμένων ομιλητών διοχετεύθηκε στις αναλύσεις και στις προοπτικές για την κινεζική οικονομία και τη γεωπολιτική στρατηγική της ασιατικής χώρας διαρκούσης της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ. Οσον αφορά τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της, διαπιστώθηκε πλήρης ομοφωνία. Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης για το έτος 2020 καθώς και η άνοδος της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκαν λεπτομερώς. Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του φιλελεύθερου δημοκρατικού προτύπου σε σχέση με τα αναδυόμενα καθεστώτα με απολυταρχικούς ηγέτες υπήρξε θέμα που απασχόλησε ευρύτατα τους συνομιλητές.
Παρευρέθησαν σημαντικοί διεθνείς επενδυτές που διαχειρίζονται συνολικά περισσότερα από 1,5 τρισ. δολ., από την Apollo o Λέον Μπλακ, από την Blackstone οι Μπάιρον Βίεν, Πράκας Μελβάνι, από την Oak Ηill ο Γκλεν Ογκουστ, από την Third Point ο Νταν Λεμπ, ο Τζον Πόλσον μεγαλοεπενδυτής στις τράπεζες Alpha και Πειραιώς, o πρόεδρος της Loreal, Τζ. Εϊγκον, ο πρώην υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μπομπ Χόρματς, o νομπελίστας οικονομολόγος Εντμουντ Φελπς, οι καθηγητές Τζέφρεϊ Σακς, Νουριέλ Ρουμπινί και Ανατόλ Καλέτσκι, ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν οικονομολόγος Σαουκούτ Αζίζ, o CEO των New York Times Μαρκ Τόμσεν ο οικοδεσπότης Στέλιος Ζαββός και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.
Χαμηλότερη ανάπτυξη
Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στην επόμενη δεκαετία δεν παρουσιάστηκαν αισιόδοξες προοπτικές, ειδικά σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία η οποία προσέφερε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Συμφώνησαν όλοι ότι θα αντιμετωπίσουμε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα για την οικονομία των ΗΠΑ υπήρξαν πιο θετικές τοποθετήσεις ότι θα συνεχίσει για το 2020 την ανοδική της πορεία κοντά στο 2%.
Μεγάλη διαφοροποίηση αναμένεται στις αποδόσεις του χρηματιστηρίου για τα επόμενα χρόνια, που δεν είναι εμφανής η συνέχεια των εξαιρετικά υψηλών επενδυτικών αποδόσεων των προηγούμενων ετών. Οι αξίες των εταιρειών είναι σε υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές προσπαθούν να εντοπίσουν ευκαιρίες για πιο καλές αποδόσεις.
Εξετάστηκε ενδελεχώς η πορεία της κινεζικής οικονομίας που συνιστά το πιο σημαντικό θέμα σε κάθε συζήτηση πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Αποτελεί κυρίαρχη πρόκληση και ανησυχία για τις ΗΠΑ η πιθανή επερχόμενη πρωτοπορία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, στην τεχνολογία και η αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή της μέσα από επενδύσεις. Η κάθε χώρα αντιμετωπίζει το δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στις κινεζικές επενδύσεις ή στην πολιτική και στρατιωτική σκέπη των ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις για την επίδραση του κορωνοϊού διίστανται, ορισμένοι υποστήριξαν ότι θα προκαλέσει βαθιά κρίση και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Ολοι συμφωνούν ότι η Κίνα θα επανέλθει δυναμικά μετά την παρούσα κρίση ως διεκδικήτρια για την παγκόσμια κυριαρχία. Η προσωρινή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν θεωρείται ουσιαστική αλλά πρόσκαιρη για πολιτικές κυρίως σκοπιμότητες των δυο ηγετών. Ο ανταγωνισμός θα συνεχιστεί αμείλικτος για μεγάλο χρονικό διάστημα με σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία και εμπόριο.
Στην Ευρώπη θα μειωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο δημογραφικό και από την έλλειψη πανευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Οι επιπτώσεις από την έξοδο τις Βρετανίας είναι αρνητικές για την ασφάλεια και άμυνα της Ευρώπης, αλλά ακόμα περισσότερο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασίλειου που κινδυνεύει να χάσει τη γεωπολιτική επίδραση και την ενότητά του.
Σημαντικό δίλημμα αποτελεί η πολιτική της Ευρώπης σε σχέση με την Κίνα, να αναπτύξει κάποια μορφή συνεργασίας ή να συγκρουστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το θέμα απασχόλησε τους συνδαιτυμόνες όπου διατυπώθηκαν αντικρουόμενες απόψεις.
Θετικούς χαρακτηρισμούς και επαινετικά σχόλια απέσπασε η παρούσα ελληνική κυβέρνηση που χαρακτηρίστηκε η καλύτερη και σταθερότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη. Μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους μεγαλοεπενδυτές, εξηγώντας τους λόγους που πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα άμεσα.
Διατυπώθηκαν συγκεκριμένες απόψεις για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής όπως και αντικρουόμενες θέσεις για τις δράσεις της κυβερνήσεως των ΗΠΑ, η οποία συνεχίζει να επενδύει σε υδρογονάνθρακες δίχως να εντείνει τις προσπάθειες για ανάπτυξη πιο φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας. Πολλοί ομιλητές πιστεύουν ότι τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν εκμηδενιστεί και απαιτούνται άμεσες ριζοσπαστικές δράσεις.
Το πρότυπο της φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας, σύμφωνα με τους συνομιλητές, αποδυναμώνεται και αμφισβητείται, ενώ διαπιστώνεται έξαρση του λαϊκισμού και περαιτέρω αναρρίχηση απολυταρχικών ηγετών. Τα καθεστώτα με απολυταρχικές ηγεσίες έχουν σήμερα μεγαλύτερο ΑΕΠ από τις δημοκρατικά ευνομούμενες χώρες. Η έλλειψη οικονομικής ισότητας ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, σε συνδυασμό με τα ελεγχόμενα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης που δημιουργούν παραπληροφόρηση, εκτροχιάζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες με τεράστια επιρροή, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από απολυταρχικά καθεστώτα αποτελούν άμεσους κινδύνους για την ανοιχτή κοινωνία, την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών μας. Η επανεκλογή του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ θεωρείται το πιο πιθανό αποτέλεσμα, λόγω της σταθερά υψηλής οικονομίας των ΗΠΑ, της χαμηλής ανεργίας και της αδυναμίας των Δημοκρατικών να επιλέξουν αξιόμαχο ηγέτη.
Το κύριο συμπέρασμα από τη συζήτησ ήταν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη στην παρούσα περίοδο και θα επιβραδυνθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για την επερχόμενη δεκαετία. Η υποβόσκουσα κοινωνική κρίση απαιτεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων για να αποφευχθούν κοινωνικές συγκρούσεις και να εξομαλυνθεί η υπάρχουσα οικονομική ανισότητα που διαρρηγνύει τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος. Παράλληλα, απαιτούνται να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.