Έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Πέτρο Φιλιππίδη
Πρωταγωνιστής, αυτή τη φορά όμως στη δίκη του, θα γίνει ο ήδη προφυλακισμένος Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος στις 18 Μαρτίου του 2022 θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα βιασμού δύο γυναικών, μετά τις σχετικές καταγγελίες εις βάρος του.
Η αυλαία στη δίκη του γνωστού θεατρανθρώπου ανοίγει σε περίπου τρεις μήνες, με τον Πέτρο Φιλιππίδη να βρίσκεται κατηγορούμενος για τρία κακουργήματα, που τον οδήγησαν εξάλλου και στη φυλακή τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που θα δικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα τα οποία ήρθαν στο φως μετά τις καταγγελίες του κινήματος #ΜeΤoo.
Το δικαστικό συμβούλιο, μόλις πριν από έναν μήνα, παρέπεμψε τον Πέτρο Φιλιππίδη σε δίκη για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, το 2008, αλλά και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορουμένου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα, καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα, και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα, θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας».
Οι καταγγελίες των γυναικών που έγιναν εις βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη ήταν αυτές που τον έφεραν στη θέση του κατηγορουμένου αντιμέτωπο με βαρύτατα αδικήματα και οδήγησαν στην προσωρινή του κράτηση, τον περασμένο Ιούλιο.
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται τα όσα καταγγέλλουν οι παθούσες «οι οποίες περιγράφουν με λεπτομέρειες και με ακρίβεια τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα. Πρόκειται δηλαδή για βιωματικές αφηγήσεις και όχι φανταστικά γεγονότα. Εξάλλου, τα όσα καταγγέλλουν οι παθούσες επιβεβαιώνονται και από τις μαρτυρικές καταθέσεις τρίτων προσώπων…», σημειώνουν. Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές κρίνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσωρινή του κράτηση, όπως προτείνει και η εισαγγελέας, καθώς «από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων αυτών για τις οποίες κατηγορείται, ήτοι από την εξακολουθητική δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα (2008 έως 2014) εις βάρος περισσότερων θυμάτων και εν όψει ότι είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων, είτε εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης επιδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών, εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας, της απομόνωνε σε ιδιωτικούς χώρους (γραφείο, καμαρίνι, αυτοκίνητο), όπου με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις χωρίς να πτοείται από τη σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ήταν αμετανόητος και απτόητος και μετά την τέλεση των πράξεών του απευθύνοντας χυδαίες εκφράσεις και απειλές κατά των θυμάτων του, καταδεικνύεται ιδιαίτερη επικινδυνότητα ως στοιχείο του χαρακτήρα του και σταθερή ροπή του στην τέλεση συναφών εγκλημάτων».
Η πρώτη γυναίκα καταγγέλλει τον Πέτρο Φιλιππίδη ότι την παρέσυρε στο καμαρίνι του με την πρόφαση ενός ρόλου και την υποχρέωσε στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων. Στο καμαρίνι του καταγγέλλεται ότι παρέσυρε το 2010 και τη δεύτερη συνάδελφό του προκειμένου να της δώσει ένα διορθωμένο σενάριο του ρόλου της. Εκεί, σύμφωνα με τη μαρτυρία της γυναίκας, αποπειράθηκε να τη βιάσει. Η δεύτερη γυναίκα που καταγγέλλει τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού τον Αύγουστο του 2014, υποστηρίζει ότι δέχτηκε επίθεση μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα που θα την επέστρεφε στο σπίτι της.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αναφέροντας πως είναι «θύμα εκδίκησης». Στην απολογία του, μάλιστα, είχε κάνει λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς», αλλά και «μανία εκδίκησης».
Πηγή zougla.gr