Εγκεφαλική ηρεμία για… μακροζωία

Κάθε άτομο θέλει να διατηρήσει ακμαία την νοητική του ικανότητα και η διατήρηση της ενεργητικότητας του εγκεφάλου σε υψηλά επίπεδα μοιάζει μια απολύτως λογική πρακτική για να τα καταφέρουμε. Νέα έρευνα όμως, δείχνει ότι μάλλον το λιγότερο ίσως να είναι και καλύτερο όταν πρόκειται για την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Στην επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, ερευνητές από το Harvard Medical School επισημαίνουν ότι ένας ήρεμος εγκέφαλος με μικρότερη νευρική δραστηριότητα θα μπορούσε να μας χαρίσει την πολυπόθητη μακροζωία.

Η… επιβράδυνση «χαρίζει» χρόνια

Αφού ανέλυσαν μέρος του εγκεφαλικού ιστού ατόμων που απεβίωσαν σε ηλικία από 60 έως και πάνω από 100 έτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είχαν χαμηλότερα επίπεδα γονιδίων που σχετίζονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι ημερήσιες περίοδοι επιβραδυνόμενης δραστηριότητας, είτε μέσω του διαλογισμού, είτε μέσω της χαλάρωσης, είτε απλώς μέσω της αδράνειας του ύπνου, φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και την μακροζωία όπως είναι και η φυσική άσκηση, τονίζουν οι ερευνητές

Κάνοντας ένα εγκεφαλικό διάλειμμα

Σε ένα κόσμο που νιώθουμε ότι διαρκώς τρέχει και ότι δεν μπορούμε να τον προλάβουμε, πώς μπορούμε να αφήσουμε τον εγκέφαλο να κάνει ένα μικρό διάλειμμα; Μερικοί εύκολοι τρόποι για να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:

*Εναρμονισμός με το σώμα

Ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος, αυξάνοντας ταυτόχρονα την προσοχή σας είναι να γνωρίσετε καλύτερα το σώμα σας. Μερικά απλά τεντώματα, φτάνουν για να συνειδητοποιήσετε που βρίσκετε η ένταση και τι χρειάζεται να κάνετε για να την απελευθερώσετε. Προσπαθήστε να παραμένετε συνειδητά παρόντες στην εκάστοτε στιγμή και να μην αφήνετε το άγχος μελλοντικών σεναρίων να σας αποσπά. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και ο διαλογισμός, καθώς η πρακτική του «καθαρίζει» το μυαλό από τις σκέψεις αλλά μας βοηθά να εντοπίσουμε ποια μέρη επισκεπτόμαστε νοητά.

*Διαχωρίστε το διάλειμμα

Διαμορφώστε το πρόγραμμά σας ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να υλοποιήσετε και όλα όσα θέλετε να κάνετε έπειτα, μην ξεχάσετε όμως να αφήσετε έστω και μία ώρα μέσα στην ημέρα σας εντελώς κενή. Είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να γεμίσετε αυτήν την ώρα με κάποια δραστηριότητα, καθώς έτσι χάνει την αναζωογονητική της ιδιότητα για τον εγκέφαλο. Ορίστε αυτόν τον χρόνο διακοπής και θέστε ξεκάθαρα όρια, που θα σας αποτρέπουν να ασχοληθείτε με προσωπικά ή και επαγγελματικά προβλήματα. Αυτός ο χρόνος υπάρχει μόνο για να χαλαρώσετε και να αφήσετε το μυαλό σας να ξεκουραστεί δίχως σκέψεις.

*Σκεφθείτε τα γεύματά σας

Συχνά ακούμε ότι πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε, σπανίως όμως δίνουμε προσοχή στο πώς ή και ακόμα στο που τρώμε. Αν και είναι ωραίο να απολαμβάνουμε κατά καιρούς μια απόλαυση γεμάτη θερμίδες, θα ήταν καλό να μην παρασυρόμαστε τρώγοντας μια σακούλα πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση. Είναι σημαντικό, όπως και με τα περισσότερα πράγματα στην ζωή, να απολαμβάνετε το φαγητό σας είτε πρόκειται για μια υγιεινή επιλογή είτε όχι. Αυτό περιλαμβάνει την συνειδητή απόλαυση, όπου μπορείτε πραγματικά να ευχαριστηθείτε την στιγμή και όχι μόνο το γεύμα σας.

*Αναγνωρίστε τα σημάδια του burn – out

Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την σωματική ή και ψυχική κόπωση, μέχρι να φτάσουν στα όρια της εξάντλησης. Η αναγνώριση των σημείων που σας προειδοποιούν ότι χρειάζεστε ξεκούραση είναι επομένως κομβικής σημασίας, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να επανεκτιμήσετε μια κατάσταση, ορίζοντας εκ νέου τις προτεραιότητές σας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την συναισθηματική κόπωση, την απουσία της αίσθησης της προσωπικής ολοκλήρωσης, την έλλειψη ενθουσιασμού και την διάχυτη ευερεθιστότητα. Εάν παρατηρήσετε ότι ενοχλήστε από πράγματα, που στο παρελθόν δεν δίνατε σημασία, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να κάνετε ένα βήμα πίσω ή τουλάχιστον… ένα διάλειμμα.

Πηγή