Εικόνες από εξανθήματα λευχαιμίας: Όλα τα σημάδια – Σε τι να έχετε τον νου σας


Η λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό και αναιμία.

Τα άτομα με λευχαιμία μπορούν επίσης να βιώσουν προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα, όπως εξανθήματα. Η πλειοψηφία των εξανθημάτων δεν έχει καμία σχέση με τον καρκίνο και θα πρέπει να επιλύεται χωρίς θεραπεία ή με απλή φαρμακευτική αγωγή.

Η λευχαιμία εμποδίζει την ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων και τα αναγκάζει να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Σε αντίθεση με τα υγιή κύτταρα, τα προσβεβλημένα κύτταρα δεν πεθαίνουν όταν πρέπει. Αντ’ αυτού, συνεχίζουν να εξαπλώνονται και υπερτερούν των υγιών κυττάρων στο αίμα.

Εκτός από εξάνθημα, η λευχαιμία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

  • ναυτία
  • πυρετός
  • συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
  • συχνές λοιμώξεις
  • αναιμία
  • πόνο στα κόκαλα
  • κούραση
  • απροσδόκητη απώλεια βάρους
  • κακή πήξη του αίματος

Εικόνες από εξανθήματα λευχαιμίας

Η λευχαιμία μπορεί να προκαλέσει την ρήξη μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων, που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία και τα οποία βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

Όταν η λευχαιμία εξελίσσεται, ο πολλαπλασιασμός των ανώμαλων κυττάρων του αίματος διαταράσσει την παραγωγή αιμοπεταλίων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά αιμοπετάλια για να εμποδίσουν την ρήξη των τριχοειδών αγγείων. Έτσι το αίμα μπορεί να διαρρεύσει στο δέρμα.

Αυτή η διαρροή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μικρών κόκκινων, μοβ ή καφέ κηλίδων, που ονομάζονται πτυχές (petechiae) στο δέρμα. Μικρές ομάδες αυτών των πτυχών μπορεί να σχηματιστούν, δίνοντας την όψη ενός εξανθήματος.

Μικροσκοπικά κόκκινα σημάδια

Πτυχές

Εξάνθημα ΟΜΛ (AML rash) δηλαδή Οξείας Μυελογενούς Λευχαιμίας (Accute Myelogenous Leukemia)

Άλλα εξανθήματα

Μελανιές

Μια μέθοδος για να ξεχωρίσετε μια πτυχή από ένα εξάνθημα είναι να πιέσετε με τα δάχτυλα προς τα κάτω την πληγείσα περιοχή του δέρματος. Η πτυχή δεν θα αλλάξει χρώμα, αλλά ένα εξάνθημα θα γίνει προσωρινά λευκό.

Λευχαιμία: Άλλα συμπτώματα του δέρματος

Η ύπαρξη ανεπαρκούς αριθμού υγιών κυττάρων αίματος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από άλλα δερματικά προβλήματα, όπως:

Εύκολο μελάνιασμα

Τα άτομα με λευχαιμία είναι πιο ευαίσθητα στους μώλωπες, ακόμη και από μικρά χτυπήματα.

Χωρίς αρκετά αιμοπετάλια στο αίμα, το σώμα δεν μπορεί να εμποδίσει τα αιμοφόρα αγγεία από την αιμορραγία κάτω από το δέρμα κατά τον τραυματισμό.

Αυτοί οι μώλωπες δεν είναι ίδιοι με τις πτυχές (που αναφέραμε παραπάνω) και μοιάζουν με κανονικούς μώλωπες.

Εύκολη αιμορραγία

Σε άτομα με λευχαιμία, ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες αίματος τείνουν να διαφεύγουν από κοψίματα και άλλες δερματικές πληγές.

Ακόμα και οι μικρότεροι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία στην επιφάνεια του δέρματος. Και πάλι, αυτό οφείλεται στην έλλειψη αιμοπεταλίων, που είναι διαθέσιμα για να πήξουν και να σταματήσουν την αιμορραγία.

Χλωμό δέρμα

Άτομα με λευχαιμία μπορούν επίσης να αναπτύξουν αναιμία.

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει έναν ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα του να έχει χλωμή όψη.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Η μείωση της αιμοσφαιρίνης μειώνει και την ποσότητα του οξυγόνου που κυκλοφορεί στο σώμα. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Το κύριο σύμπτωμα της αναιμίας είναι η χρόνια κόπωση. Μπορεί όμως να προκαλέσει και:

  • δυσκολία αναπνοής
  • πόνους στο στήθος
  • πονοκεφάλους
  • ζαλάδες
  • μη φυσιολογική αρτηριακή πίεση

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Τα εξανθήματα και άλλα δερματικά προβλήματα είναι ευρέως διαδεδομένα και συχνά δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, τα άτομα με πιο επίμονα εξανθήματα, που μπορεί να είναι πτυχές, πρέπει να δουν αμέσως γιατρό, καθώς η αναγνώριση της αιτίας του εξανθήματος είναι καίριας σημασίας.

Υπάρχουν διάφορες άλλες αιτίες, εκτός από την λευχαιμία, για την εμφάνιση δερματικών πτυχών. Είναι ζωτικής σημασίας για έναν γιατρό να εξετάσει το δέρμα σας και να καθορίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://www.medicalnewstoday.com



Πηγή