«Έκανε μια ηλιθιότητα, μια εγκληματική πράξη» – Ο Γιώργος Καλλιακμάνης για την υπόθεση Λύτρα


Μετά τη μήνυση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου εναντίον του, για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αυτοβούλως, λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα της Τετάρτης, στο ΑΤ Παλλήνης για να παραδοθεί. Σήμερα, αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην Ευελπίδων για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Ο Απόστολος Λύτρας αναμένεται να κριθεί προσωρινά κρατούμενος και να κρατηθεί σε ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

«Έκανε μια ηλιθιότητα, μια εγκληματική πράξη»

Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο επίτιμος πρόεδρος των αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, λέει:

«Ήταν να μη γίνουν αυτά τα πράγματα. Από την στιγμή που ο Αποστόλης σήκωσε τις γροθιές του και έκανε αυτό το αποτρόπαιο πράγμα… μετά διαλύθηκαν όλα. Τώρα, κάθε ώρα που περνάει, συμβαίνουν περιστατικά που είναι κρίμα και για τα παιδιά».

«Στο προχθεσινό περιστατικό που πήγαν να μπουν η πρώην γυναίκα του Αποστόλη μαζί με την κόρη του και τον δικηγόρο, πήγαν να μπουν στο σπίτι για να πάρουν κάποια πράγματα της κόρης. Προσπάθησαν κάποιοι να μπλέξουν και την Αστυνομία εκεί, που η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της. Εκεί έγινε ένας χαμός, έγιναν μηνύσεις από τη νυν σύζυγο του κ. Λύτρα προς την πρώην σύζυγο και προς τον δικηγόρο, αλλά και προς Αποστόλη. Αυτό είχε σαν συνέπεια χθες να τον ψάχνουν και τελικά να πάει να παραδοθεί», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Όταν, από δική σου υπαιτιότητα, μπεις σε αυτήν τη δίνη, μετά ξεφεύγεις, δεν σκέφτεσαι καθαρά. Εγώ θεωρώ ότι αυτό με την παραβίαση των περιοριστικών όρων, αν δε συνέβαινε το περιστατικό προχθές να πάνε στο σπίτι και να διαταράξουν την ησυχία της γυναίκας αυτής που ήταν κακοποιημένη, πιστεύω ότι δε θα υπήρχε πρόβλημα με τα μηνύματα κλπ. (…) Έκανε μια ηλιθιότητα, μια εγκληματική πράξη. Όταν σηκώνεις χέρι, σηκώνεις χέρι. Φαίνεται ότι εδώ, αυτό που ήταν μάλλον το κίνητρο, είναι η ζήλια. Βλέπουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εκεί που ξεφεύγει ο σύντροφος, ο άντρας, είναι όταν φεύγει η σύντροφος. Τη θεωρούν κτήμα. Τις περισσότερες φορές γιατί πάνε να χάσουν το κακοποιητικό αντικείμενο. Εδώ, σύμφωνα με αυτά που έχει καταθέσει και η νυν σύζυγος, δεν την είχε κακοποιήσει πριν».

«Τώρα, όλο αυτό το πράγμα έγινε ‘κλειδαρότρυπα’. (…) Βγάζεις άκρη τώρα;», κατέληξε ο κ. Καλλιακμάνης.

«Θεωρούμε ότι θα κριθεί προφυλακιστέος»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος επιτροπής δικαιωμάτων της ΠΟΑΣΥ, Σοφία Βαγενά, αναφέρει:

«Έχει σημασία μετά από όλη αυτήν τη συζήτηση που γίνεται και έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με το επεισόδιο αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και τι μπορεί να κρύβεται τελικά πίσω από τις, υποτίθεται, ευτυχισμένες οικογένειες. Να αναρωτηθούμε τι μέτρα πρόληψης μπορούμε να πάρουμε για τις γυναίκες».

Για τους περιοριστικούς όρους λέει:

«Ο εισαγγελέας μπορεί, με αιτιολογημένη διάταξή του, να διατάξει τον περιορισμό, δηλαδή να διατάξει περιοριστικά μέτρα. Δεν πρέπει να έχεις καμία επικοινωνία με το θύμα ούτε με τον χώρο εργασίας ούτε ακόμα και με τα παιδιά το χρονικό διάστημα που υπάρχουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα. Από εκεί και πέρα κρίνει ανάλογα με τη βαρύτητα του εγκλήματος, με το αν υπάρχει περίπτωση να κλιμακωθεί η ένταση και να υπάρχει υποτροπή του δράστη, τότε μπορεί να κρίνει και την προσωρινή κράτηση του θύτη».

«Καθημερινά, έχουμε πάρα πολλά επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό που στατιστικά βλέπουμε είναι ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ποτέ ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένα μοτίβο επιθετικών και κακοποιητικών συμπεριφορών, που πολλές φορές είναι χρόνιες και γι’ αυτό βλέπουμε τελικά ότι η πρόθεση των γυναικών και η ανοχή στη συστηματική κακοποίηση, είναι αυτή που τελικά καταλήγει είτε στη φυσική είτε στην ψυχολογική τους κακοποίηση», συμπληρώνει.

Κάθε εβδομάδα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που φτάνουν στα αστυνομικά τμήματα είναι περίπου 500.

«Από την στιγμή που θα μας γνωστοποιηθεί μια κακοποίηση, εμείς προχωράμε με όλες τις νόμιμες ενέργειες. Αυτό που βλέπουμε δυστυχώς, είναι ότι οι γυναίκες ανακαλούσαν. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Η ψυχολογία του θύματος όμως παίζει μεγάλο ρόλο. Πολλές φορές υποπέφτουν στο στάδιο της μετάνοιας και κάνουν το λάθος και επιστρέφουν και ξανασυμβαίνει αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της για την υπόθεση Λύτρα, η κα Βαγενά εκτιμά πως «μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων, θεωρούμε ότι θα κριθεί προφυλακιστέος».



Πηγή