Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της 21ης Μαΐου
Ο κ. Μαραβέγιας μίλησε για τα εμφατικά διλήμματα που τίθενται μετά την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου με τη ΝΔ να στέκεται στην οικονομική πολιτική και να λέει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα, σε 4ο μνημόνιο.
«Εάν κάποιος προσθέσει όλες αυτές τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ξεφεύγουμε από το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει χαραχθεί δεδομένου ότι η κυβέρνηση παρά τις τεράστιες δαπάνες που έχει κάνει για τον κορωνοϊό αλλά και για την ακρίβεια, περί τα 60 δις ευρώ, παρά ταύτα βλέπουμε ότι ακόμα και το 2022 είχαμε – ελάχιστο βέβαια – πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε αρχικά.
«Και το 2023 το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται εάν βεβαίως έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν έχουμε περιπέτειες, θα έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό. Ακριβώς αυτό εννοεί ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι πιθανότατα εάν πραγματοποιηθούν οι εξαγγελίες του ΣΣΥΖΡΙΖΑ όσον αφορά στα δημοσιονομικά θα ξεφύγουμε από τη δημοσιονομική ισορροπία και θα χρειαστεί να μπούμε σε μία νέα περιπέτεια μνημονίων», συμπλήρωσε ο κ. Μαραβέγιας.
Ο κ. Καλαματιανός τοποθετήθηκε αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις και την «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που μεγάλωσε.
«Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η απόρριψη και η αντίδραση της πλειοψηφίας προς την κυβερνητική πολιτική υπάρχει. Και υπάρχει και το δεδομένο ότι μετά το 2012, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκ9οπήσερων αποτυγχάνει να εντοπίζει το ποσοστό που στηρίζει τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Τα πραγματικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι 6-7 μονάδες μεγαλύτερα από αυτά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις», τόνισε.
Και πρόσθεσε ο κ. Καλαματιανός: «Έρχεται η ώρα της κρίσης για όλους, θα κριθεί και η απελθούσα κυβέρνηση αλλά και οι δημοκοπικές εταιρείες εάν περιέγραφαν σωστά τα νούμερα. Εμείς μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, μελετάμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δίνουμε έμφαση στην πολιτική μας πρόταση. Δίνουμε έμφαση στο προοδευτικό πρόγραμμα που δίνει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και οικονομίας. Δίνουμε έμφαση στην επικοινωνία μας με τους πολίτες, στην ανάδειξη των προτάσεων ,μας , στην ανάταξη της κοινωνίας και της οικονομίας για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος που να παρέχει ασφάλεια και προστασία απέναντι στους πολίτες».
«Αναφορικά με αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το μνημόνιο, είναι γνωστό ότι η ΝΔ με τις πολιτικές της έως το 2019 έβαλε τη χώρα στα μνημόνια. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια το 2018, ρυθμίσαμεD το δημόσιο χρέος έως το 2033, αφήσαμε για πρώτη φορά γεμάτα τα ταμεία με 37 δις ευρώ, μειώσαμε την ανεργία κατά 10% και ξεκινήσαμε την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων», συνέχισε.
Ο κ. Πέρρος από την πλευρά του αναφέρθηκε στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι παρά τις κρίσεις που πέρασε η χώρα έμεινε όρθια η οικονομία και η κοινωνία.
«Διαπιστώνουμε κάθε φορά στις περιοδείες από τους χώρους δουλειάς ότι στενάζουν οι εργαζόμενοι από το πάγωμα των μισθών, από την ακρίβεια, από την ανεργία, από την ενεργειακή ακρίβεια. Στενάζουν οι εργαζόμενοι από τις πολλές ώρες δουλειάς, από τα εργοδοτικά εγκλήματα. Την προηγουμένη βδομάδα είχαμε 3 ή 4 εργοδοτικά εγκλήματα με θανάτους εργαζομένων, στενάζουν οι συνταξιο9υσχοι από τα όρια ηλικίας και τρις χαμηλές συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ότι δημοσκοπικά η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα ανέφερε πως, «αφήστε να το δούμε την ημέρα των εκλογών αυτό. Στους χώρους δουλειάς, που για μας είναι οι πραγματικές δημοσκοπήσεις, – δεν παραβλέπουμε όμως αυτές που δείξατε. Επειδή άκουγα πριν ότι τα μνημόνια τελείωσαν, δεν ισχύει αυτό γιατί υπάρχει το υπερμνημόνιο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, όπου εκεί για να δοθούν χρήματα, που ξέρουμε ότι θα τα πάρουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι επιχειρηματίες, υπάρχουν προαπαιτούμενα. Αυτά είναι, να συνεχι8στεί η δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή το πάγωμα μισθών, η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων».
«Την περίοδο της οικονομικής κρίσης έλεγαν στους εργαζόμενους να μην μιλούν γιατί κινδυνεύει η οικονομία και θα κλείσουν επιχειρήσεις, και θα χαθούν θέσεις εργασίας. Την περίοδο της πανδημίας είχαμε την άποψη του να μην μιλάμε γιατί έχουμε την πανδημία. Τώρα μας λένε να μην έχουμε υπερφίαλες απαιτήσεις γιατί κινδυνεύουν να χαθούν αυτά που χτίσαμε. Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι το εξής», υπογράμμισε ο κ. Πέρρος.
Αναφορικά με τον τουρισμό σχολίασε ο κ. Πέρρος πως, άκουσα για τον τουρισμό ότι υπάρχει ανοδική τάση, ας δούμε ποια είναι η κατάσταση στους εργαζόμενους επισιτισμού τουρισμού. Κι επίσης, υπογράφηκε μία σύμβαση εργασίας που δεν μας ικανοποιεί».
Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας;
Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε αναφορικά με την επίτευξη της αυτοδυναμίας πως, «το καλύτερο γκάλοπ είναι οι κάλπες. Στη δεύτερη εκλογή θα έχουμε σίγουρα αυτοδυναμία. Το ζητάμε γιατί μέσα στο περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας πρέπει να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Ο κ. Πέρρος μίλησε για το ενδεχόμενο των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων.
«Όπως έχει δείξει η πείρα και η ζωή, παρά τις διαφορές, τα βρήκαν. Τα πρόβλημα είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση, που κατά τα λεγόμενα θα είναι με αντιλαϊκό περιερχόμενο, μπορεί να είναι με πολλούς τρόπους. Στα κεντρικά ζητήματα συμφωνούν όλοι τους. ο εργαζόμενος κόσμος είναι βασικό να δυναμώσει το ΚΚΕ και να αποδυναμώσει όποια κυβέρνηση με όποιο χρώμα για να είναι δυνατός ο λαός. Έχει αποδειχθεί ότι όταν είναι ο λαός δυνατός μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ως όφελός του.