Εκλογές 2023: «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με φόντο το ναυάγιο


Ο Κώστας Τσιάρας, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ, είπε πως όταν μιλάμε για δυνατότητα παρέμβασης του Λιμενικού, αφενός μιλάμε για  εφαρμογή κανόνων του δικαίου της θάλασσας και αφετέρου  για ειδικές συμφωνίες.

«Το ζήτημα είναι πως πρέπει να δούμε  όλο το νομικό πλαίσιο. Πρόβλεψη που να επιτρέπει σε μία χώρα να σταματήσει ένα πλοίο αν το ίδιο δεν το δεχτεί, δεν μπορεί γίνεται. Υπάρχει μία προσπάθεια αυτά τα χρόνια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να  αλλάξει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόλις πριν από εβδομάδα καταφέραμε να υπογράψουμε μία συμφωνία που αφορά τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου. Χρειάζεται μία συνεκτική πολιτική στην Ευρώπη για να λυθεί το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα μέσα από την άσκηση της συγκεκριμένης πολιτικής».

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να εθελοτυφλεί»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας ΠΑΣΟΚ, σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή.

«Η Επιτροπή επιμένει πως πρέπει να υπάρχουν μόνο 30.00 μετεγκαταστάσεις και να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα στον αριθμό των προσφύγων. Η Ευρώπη μετά από αυτά τα τραγικά γεγονότα, πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί η Ευρώπη να εθελοτυφλεί και πρέπει μέσα να γίνει αναθεώρηση του Δουβλίνου, να υπάρχει ένα πλαίσιο μετέγκαταστασης και πιστεύω πως η Ευρώπη πρέπει και να δει γιατί διαλύονται χώρες όπως η Λιβύη και να γίνεται εμπόριο ψυχών από εκεί. Πρέπει να γίνει έρευνα και οι αρμόδιες αρχές να δουν τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα και να τι θα μπορούσαν γίνει διαφορετικά αλλά αυτό πρέπει να γίνει με έρευνα».

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση για το μεταναστευτικό από την Ουκρανία και τελείως διαφορετική από πρόσφυγες που είναι άλλου χρώματος»

Ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε με τη σειρά του πως η Ελλάδα έχει την ίδια ευθύνη με της Ευρωπαϊκές χώρες που τα τελευταία χρόνια έχουν μια πολιτική που δεν έχουν μπροστά τον άνθρωπο.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση για το μεταναστευτικό από την Ουκρανία και τελείως διαφορετική από πρόσφυγες που είναι άλλου χρώματος. Αυτό δείχνει πως πρέπει να πάμε σε μία ολική αναθεώρηση και σαν Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα. Οι Λιμενικοί μ δεν έχουν καμία ευθύνη. Το 2016 η εικόνα της Ελλάδας ήταν οι γιαγιάδες από τη Λέσβο και να παίρνει συγχαρητήρια από τον Πάπα και από όλη την Ευρώπη. Τότε είχαμε μία πολιτική να διασώσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν καταγγελίες εδώ και τέσσερα χρόνια για επαναπροωθήσεις και είχαμε δύο πνιγμούς παιδιών έξω από τη Χίο», είπε αρχικά.

«Την ευθύνη την έχει ο υπουργός και η πολιτική της κυβέρνησης αυτά τα τέσσερα χρόνια»

Συνέχισε λέγοντας πως το Λιμενικό δεν ευθύνεται αλλά ευθύνονται αυτοί που της έδωσαν την εντολή.

«Την ευθύνη την έχει ο υπουργός και η πολιτική της κυβέρνησης αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το ερώτημα είναι εάν το Λιμενικό είχε εντολή. Σε κεντρικά ζητήματα ακολουθείται η πολιτική της προηγουμένης κυβέρνησης. Ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε φάκελο στον κ. Τσίπρα από την  ΕΥΠ αφού είχε φύγει από την κυβέρνηση και υπήρξε υπηρεσιακή».

«Το 2015 είχαμε κάνει τη χώρα ξέφρενο αμπέλι»

Ο Κώστας Τσιάρας απάντησε πως οι πολιτικές των δύο κομμάτων είναι πολύ διαφορετικές ενώ τόνισε πως το 2015 η χώρα είχε γίνει ξέφρενο αμπέλι.

«Προφανώς συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Όλοι ζήσαμε ο 2015 όπου όποιος ήθελε να μπει μπορούσε να μπει στην Ελλάδα. Το 2015 είχαμε κάνει τη χώρα ξέφρενο αμπέλι. Σήμερα η χώρα προστατεύεται, όσους θέλουν να έρθουν μπορούν, έχουμε αποσυμφορήσει αυτές τις εισροές. Κατά την άποψή μου πρέπει να εξεταστεί εάν είχε η Ελλάδα ευθύνη. Η εκτίμηση είναι πως δεν υπήρξε ευθύνη αφού ήταν σε διεθνή ύδατα και αρνήθηκαν τη βοήθεια».

«Όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν ένα κομμάτι του προβλήματος»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είπε πως η ουσία του θέματος είναι τι γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η λύση που προτείνεται δεν δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουν όλες οι χώρες ένα κομμάτι του προβλήματος αλλά, να εξαγοράζουμε με χρηματικό ποσό την αλληλεγγύη μας. Πρέπει να δούμε από που ξεκινούν και πώς δρουν  τα κυκλώματα. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές».



Πηγή