Εκλογές 2023: Πολιτική κόντρα για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο
Το Προσφυγικό διαπερνά ξαφνικά και την προεκλογική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας, με το Μαξίμου να καλεί τους πολίτες σε συγκρίσεις των εικόνων από τα νησιά και τον Έβρο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ.
Με αφορμή, την τροπολογία που προώθησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε «ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει» με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά από τον Γέρακα και πριν από την επίσκεψή του στον Έβρο.
Νίκος Φίλης: «Θέλουμε φύλαξη των συνόρων με βάση το το Διεθνές Δίκαιο, όχι τραμπουκισμούς»
Ο Νίκος Φίλης μίλησε σχετικά: «Όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκή αντίληψη ψήφισαν αυτό το πράγμα. Είναι υποχρέωση μας να φυλάξουμε τα σύνορα μας και στην θάλασσα και στην ξηρά με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο μας υποχρεώνει, με βάση την Συνθήκη της Γενεύης, να εξετάζουμε εξατομικευμένα το αίτημα για πολιτικό σύνολο. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Αυτό το οποίο γίνεται, επί σειρά ετών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της δημιουργεί προβλήματα – μέχρι και πνιγμούς έχουμε – στα θαλάσσια σύνορα», είπε αρχικά ο Νίκος Φύλης.
Και συμπλήρωσε: «Θέλουμε την φύλαξη των συνόρων με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, όχι τραμπουκισμούς, όχι εγκλήματα. Εμείς δεν κατεδαφίσαμε τον φράχτη. Πέρασαν πρόσφυγες κι έφυγαν, καθώς πέρασαν σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Όσοι έμειναν στην Ελλάδα, περίπου 60 -70 χιλιάδες ενταχθήκαν. Τα παιδιά τους πήγαν σχολεία και οι γονείς βρήκαν δουλειά».
Στην συνέχεια ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά σχετικά με τον φράχτη ότι «θα μπορεί να έχεις μερικές θυρίδες στα σύνορα, όπου οι μετανάστες θα μπορούν να καταθέτουν την αίτησή τους για άσυλο».
Νικήτας Κακλαμάνης: «Είναι αυτονόητο το θέμα του φράχτη θα το αναδείξουμε ως ένα από τα κυρίαρχα θέματα των αντιθέσεων με το ΣΥΡΙΖΑ»
Από την άλλη , ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε την δική του τοποθέτηση σχετικά με το θέμα.
«Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ότι δεν έχει φαρισαϊσμό η Ευρώπη. Ενώ λέει στην Ελλάδα είσαι το απώτερο σύνορό μας, αν μπουν σε εσένα παράνομοι μετανάστες και έρθουν στην Γερμανία, εμείς έχουμε δικαίωμα να σου τους στείλουμε πίσω, γιατί η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου, χθες η Ευρώπη ψήφισε να μην γίνει φράχτης. Είναι αυτονόητο ότι αυτό το θέμα θα το αναδείξουμε ως ένα από τα κυρίαρχα θέματα των αντιθέσεων με το ΣΥΡΙΖΑ».
Έφη Χαλάτση: «Χρειαζόμαστε αλλαγή στην μεταναστευτική πολιτική»
Η Έφη Χαλάτση σχολίασε σχετικά: «Νομίζω το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να συζητήσει για μία άλλη μεταναστευτική πολιτική. Μεταναστευτική πολιτική που θα περιφρουρεί και τα σύνορά μας και που όσοι άνθρωποι έρχονται κι έχουν ανάγκη να εργαστούν στην χώρα θα έρχονται με κανόνες, ώστε να μην είναι ξέφραγκο αμπέλι η χώρα μας. όσον αφορά το φράχτη, εμείς ήμασταν οι πρώτοι που το ξεκινήσαμε έχοντας απέναντι μας και την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, λειτουργώντας αποτρεπτικά» και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του φράχτη.
Κατόπιν η υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον φράχτη.
«Από την αρχή η Ε.Ε. είχε πει ότι δεν χρηματοδοτεί τέτοιους είδους εργασίες και θα μας δίνει χρήματα για τους υπόλοιπους τομείς που αφορούν την χώρα, έτσι ώστε χρήματα από τις δημόσιες επενδύσεις να κατευθύνονται και σε αυτή την κατασκευή. Άρα η απόφαση αυτή της Ε.Ε. δεν είναι κάτι καινούργιο», επεσήμανε η κα. Χαλάτση.
Πολιτική κόντρα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας
Αναφορικά με τις εκλογικές συνεργασίες η υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτική περίοδος που διανύεται απαιτεί συναινέσεις.
«Απαιτούνται συναινέσεις για να μπορέσει η χώρα να γίνει μία ουσιαστική ευρωπαϊκή χώρα και να μην παρατηρούνται όλα αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούνται συχνά – πυκνά και το τελευταίο τραγικό δυστύχημα τα έβαλε ξανά στο τραπέζι της συζήτησης. Άρα, λοιπόν μήπως πρέπει να ωριμάσουμε ως πολιτικό σύστημα, να δούμε ποια είναι τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εν τω βάθει».
Νίκος Φίλης: «Μία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα τα μεγάλα προβλήματα»
Για το ζήτημα των συνεργασιών ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίες είναι ο κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και συμπλήρωσε: «Στην Ευρώπη 24 από τις 27 χώρες έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην Ελλάδα φτιάχνεται η κουλτούρα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί μία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα τα μεγάλα προβλήματα. Χρειάζεται προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία. Θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα, και με το ΚΚΕ».
Νικήτας Κακλαμάνης: «Θα παραδώσουμε αμέσως την εντολή μετά την πρώτη κάλπη»
Ο Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε: «Εμείς είμαστε τελείως ξεκάθαροι, εκτιμώ – δεν είμαι Μητσοτάκης για να δώσω την καταλυτική απάντηση – ούτε καν θα την πάρουμε την εντολή, θα την καταθέσουμε την ίδια στιγμή. Πρακτικά, δεν βγαίνει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη αριθμητικά».
Πολιτική κόντρα για το ακαταδίωκτο των μελών τής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη
Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία προωθεί το ακαταδίωκτο των μελών τής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, ο πρόεδρος και τα μέλη της «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας της».
Ο Νικήτας Κακλαμάνης επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρχουν πιέσεις αν το πόρισμα της Επιτροπής δεν είναι αρεστό.
Ενώ, ο Νίκος Φίλης σχολίασε σχετικά με την τροπολογία: «Είναι συγκάλυψη. Το ακαταδίωκτο είναι μία ιστορία σκηνοθεσίας σε κρίσιμα ζητήματα».
Η κα. Χαλάτση τόνισε για το θέμα του ακαταδίωκτου ότι δεν θα πρέπει όταν δημιουργούνται τεχνοκρατικές και επιστημονικές επιτροπές να ψηφίζεται ακαταδίωκτο και την χαρακτήρισε ως «λάθος επιλογή που δίνει λάθος μήνυμα».