Εκλογές 2023: Θρίαμβος της ΝΔ με 40,8% – Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ με 20,06%, διψήφιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ – Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε στις διερευνητικές εντολές και την επόμενη μέρα των εκλογών.
«Από σήμερα ξεκινούν τα “θεωρητικά” 3ήμερα, των διερευνητικών εντολών, υποθέτω ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα καλέσει τον κ. Μητσοτάκη τώρα το πρωί, και φαντάζομαι ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα και οι κ.κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης, να καταθέσουν τις εντολές αυτές γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο προς διερεύνηση. Ουσιαστικά με τα ποσοστά αυτά έχει απαντηθεί το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη 4ετία. Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Σύνταγμα στο να πάει υποχρεωτικά στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας, για την εντολή, ακόμα και η χορήγησή της μπορεί να γίνει από το τηλέφωνο», ανέφερε αρχικά.
Η προκήρυξη των εκλογών πότε γίνεται και από ποιόν;
«Η προκήρυξη των εκλογών γίνεται με υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να είναι πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου όπως γράφεται συνήθως, θα μπορούσε να είναι και πρόσωπο κοινής αποδοχής εάν υπάρξει συμφωνία των κομμάτων σε τέτοιο πρόσωπο», επεσήμανε ο κ. Χρυσόγονος.
«Η Βουλή κατά πάσα πιθανότητα, εάν ανοίξει θα ανοίξει για μία μέρα, θα γίνει εκλογή προέδρου και θα διαλυθεί αμέσως, διότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα για το ποιά θα είναι τα πρόσωπα των βουλευτών, πρέπει να γίνουν οι ανακηρύξεις. Οριακά βγαίνουν οι ημερομηνίες για να γίνουν οι δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Ειδικά εάν υπάρξει κατάθεση εντολών μπορούν να βγουν οι μέρες. το επικρατέστερο σενάριο ήταν για τις 2 Ιουλίου αλλά οριακά βγαίνει να γίνουν και στις 25 Ιουνίου. Θα εξαρτηθεί από το πόσο θέλει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιταχύνει την διαδικασία και για το ένα τα κόμματα συναινέσουν στην επιτάχυνση. Το διάστημα που μπορεί να γίνει η προεκλογική περίοδος είναι 25 μέρες ένα γίνουν όλα εντελώς οριακά στις προθεσμίες», τόνισε αναφορικά με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Σχετικά με τον νέο νόμο και το ποσοστό του 30-40%, αλλά και τις έδρες που θα βγάλει η ΝΔ, ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε: «θα εξαρτηθεί από το εάν θα μπουν ή δεν θα μπουν στη Βουλή τα δύο κόμματα, ή ένα εκ των δύο κομμάτων που φαίνονται να είναι κοντά στο όριο, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας. Εάν υποθέσουμε ότι κάποιοι από τους ψηφοφόρους του κ. Βαρουφάκη στραφούν στην κ. Κωνσταντοπούλου, και ότι κάποιοι άλλοι θα στραφούν προς τη ΝΙΚΗ, θεωρητικά το ένα από τα δύο ή και τα δύο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το όριο να μπουν στη Βουλή. Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως έστω και στο 3%, τουλάχιστον 4 έδρες λιγότερες για τη ΝΔ. άρα θεωρητικά μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των 171 εδρών. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό ψήφων και της ίδιας της ΝΔ. Ο κ. Βαρουφάκης είναι σε μεγάλη απόσταση, είναι στο 2,5%».
Ιστορική ήττα κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Τέτοια ήττα σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουμε το 1977. Το 1974 η Ένωση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Μαύρο, είχε πάρει το 20% επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων. Το 1977 έχασε πάνω από 1/3 των δυνάμεων της και περιορίστηκε στο 12,5%. Το 1981 διαλύθηκε. Τώρα παρατηρείται ένα παρόμοιο φαινόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 31% το 2019, χθες βρέθηκε οριακά στο 20%, είχε μία απώλεια περίπου 600.000 ψήφους. Ήταν στις 1.780.000 ψήφους και έχει τώρα στο 1.180.000. κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να έχει υποστεί τέτοια εκλογική κατάρρευση ήταν μόνο η Ένωση Κέντρου», υπογράμμισε ο κ. Χρυσόγονος.
Αντίστροφα, αναφορικά με κόμμα της εξουσίας που να πήρε τέτοια διαφορά την 2η 4ετία, ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε πως, «αυτό συναρτάται από το προηγούμενο που είπατε, αλλά υπάρχει και το μάλλον πρωτοφανές, δηλαδή κόμμα εξουσίας, αντί να χάσει και μάλιστα μιλάμε για απόλυτο αριθμό ψήφων, να κερδίσει. Στα εκλογές του 2019, η ΝΔ είχε πάρει 2.250.00 ψήφους, και τώρα πήρε 2.400.000 ψήφους. Το σύνολο αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, και όχι των θεωρητικά εγγεγραμμένων γιατί υπάρχουν και πολλοί που έχουν αποβιώσει στους εκλογικούς καταλόγους, το σύνολο είναι περί τα 8 εκατομμύρια. Άρα τα 2.400.000 σε σύνολο 8 εκατομμυρίων δεν είναι ένα ποσοστό ούτε πάρα πολύ μεγάλο, ούτε ένα ποσοστό για το ποιο δικαιολογούνται ιδιαίτεροι πανηγυρισμοί».
Και πρόσθεσε: «Ίσως αποδεικνύει απλώς ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος, που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του κυβερνόντος κόμματος. Η αποχή στις τελευταίες εκλογές είναι σημαντική. Στις χθεσινές εκλογές ψήφιζαν περίπου 6 εκατομμύρια και τα έγκυρα ήταν κοντά στα 5.900.00, άρα σημαίνει ότι η αποχή ήταν περίπου 2 εκατομμύρια. Η αποχή ήταν σχεδόν πρώτο κόμμα».