Εκλογές: Πολιτική σύγκρουση για το ζήτημα του Χρήστου Τζανερίκου
Επικοινωνία και με δεύτερο κυβερνητικό παράγοντα αποκαλύπτει ότι είχε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τα θέματα ανακήρυξης των εκλογικών κομμάτων .
Εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, την οποία έχει παραδεχθεί σε δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, όπως ο ίδιος λέει, είχε επικοινωνία και με δεύτερο κυβερνητικό παράγοντα για να βοηθήσει από τη θεσμική του θέση στην κρίση για το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη.
«Ο κ. Τζανερίκος έκανε πολιτικές δηλώσεις και θα κριθεί πολιτικά»
Ο βουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε για το ζήτημα, λέγοντας πως ο κ. Τζανερίκος πήρε την απόφαση να δημοσιοποιήσει την αντίδρασή του σε μία τροπολογία πριν ακόμα αυτή γίνει νόμος του κράτους και κατά συνέπεια δεν λειτούργησε θεσμικά αλλά πολιτικά.
«Ο κ. Τζανερίκος εδώ και τρεις μέρες η ερώτηση είναι εάν κινείται πολιτικά ή θεσμικά. Πήρε μία απόφαση να δημοσιοποιήσει την αντίδρασή του σε μία τροπολογία πριν ακόμα γίνει νόμος του κράτους. Δεν λειτούργησε δικανικά αλλά πολιτικά. Έκανε πολιτικές δηλώσεις και θα κριθεί πολιτικά καθώς δεν εξέφρασε μία γνώμη πάνω σε έναν νόμο αλλά έκανε δημόσιες δηλώσεις. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι πως η συνάντηση δεν έγινε με ανώτατο στέλεχος. Η ουσία είναι εάν η Δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει μαχόμενη να αντιδράσει και να προστατευτεί στο ενδεχόμενο μία εγκληματική οργάνωση να μεταλλαχθεί ένα πολιτικό κόμμα και να υποσκάψει τη δημοκρατική λειτουργία».
«Ο υπουργός μίας κυβέρνησης δεν καλεί σε ένα καφενέ τον αντιεισαγγελέα, είναι αντιδεολογικό»
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, μίλησε με τη σειρά του για το θέμα, αναφέροντας πως Δημοκρατία είναι σε πρώτη μοίρα καθώς ο κ. Γεραπετρίτης σε εξωτερικό χώρο συναντιέται με έναν δικαστικό και κάτι τέτοιο δεν είναι ιδεολογικά σωστό.
«Συμφωνώ με τον κ. Κουμουτσάκο πως είναι ζήτημα μείζονος σημασίας η προστασία του πολιτεύματος από δολοφόνους, όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος συνήθως διαψεύδει αυτά που επιβεβαιώνονται λίγο αργότερα. Η Δημοκρατία είναι σε πρώτη μοίρα καθώς ο κ. Γεραπετρίτης σε εξωτερικό χώρο συναντιέται με έναν δικαστικό, πριν αυτός κάνει τη δήλωση. Ο υπουργός μίας κυβέρνησης δεν καλεί σε ένα καφενέ τον αντιεισαγγελέα, είναι αντιδεολογικό. Τώρα έρχονται και λένε πως δεν του έκαναν το χατίρι και γι΄ αυτό το είπε. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία, αυτό είναι ‘’πάρε – δώσε’’, αλισβερίσι. Ο κ. Τζανερίκος καταγγέλλει δύο φορές την κυβέρνηση και την κάλεσε να αποκαλύψει το άτομο που τον προσέγγισε αλλιώς θα το κάνει αυτός. Ο εθισμός στο ψέμα και στη προπαγάνδα είναι μόνιμο στην κυβέρνηση».
«Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να βρίσκεται με τη δικαστική»
Ο διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, είπε πως αν είχε ακουστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ από την αρχή, να πάει δηλαδή η πρόταση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο σήμερα.
«Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη ρύθμιση ενώ θα έπρεπε να δώσουμε το μήνυμα πως αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο συλλογικά και προχωράμε παρακάτω. Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να βρίσκεται με τη δικαστική».
«Η ιστορία θα γράψει στα πρακτικά της Βουλής πως στις ρυθμίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών»
Ο κ. Χρήστος Γιαννούλης είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είπε είναι πως αυτός που συναντήθηκε με τον κ. Τζανερίκο μπορεί και να είναι αυτός που εάν κοιταχτεί στον καθρέπτη, είναι αυτός που έχει την ευθύνη της κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση κάλεσε σε συνάντηση τον πρόεδρο της επιτροπής που θα κρίνει τη νομοθετική ρύθμιση το οποιο αυτοτελές ζήτημα και δεν αφορά όλους εμάς.
Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είπε με τη σειρά του πως η ιστορία θα γράψει στα πρακτικά της Βουλής πως στις ρυθμίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών και πως επίσης χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα με τον Ηλία Κασιδιάρη αναφορικά με τη ρύθμιση..
«Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να το θυμηθεί όταν πήγε ο κ. Τζανακόπουλος με τους δημοσιογράφους, όταν ο κ. Τσίπρας συνάντησε δύο φορές και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται σε μία συνάντηση όταν τα στελέχη του έβλεπαν δικαστικούς. Η ιστορία θα γράψει στα πρακτικά της Βουλής πως στις ρυθμίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών. Και δεύτερον, το επιχείρημα που είχατε πως είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση, αυτό ήταν και αυτό που έλεγε ο Κασιδιάρης. Θεωρώ απαράδεκτο πως ο Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα μέσα από τις φυλακές».
Τέλος, ο κ. Θανάσης Γλαβινάς είπε πως το ΠΑΣΟΚ έκανε το δημοκρατικό του καθήκον και κοιτάξαν την ουσία και το μήνυμα που έπρεπε να περάσουμε στον ελληνικό λαό και εάν μας άκουγε η κυβέρνηση δεν θα είχαμε τα σημερινά.