Εκλογές στην Ιταλία: Αισθητά μειωμένη η προσέλευση στις κάλπες – Τα μεσάνυχτα τα exit poll

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία και σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή έως τις 19:00 -τοπική ώρα- διαμορφώθηκε στο 51%, σε μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018. Από το αποτέλεσμα διακυβεύεται η μελλοντική κατεύθυνση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, η σταθερότητα της ευρωζώνης και η συζήτηση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ για τα πάντα, από την ενεργειακή ασφάλεια έως τη στήριξη της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος. Μόλις κλείσουν οι κάλπες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll), ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Δευτέρας.

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. Το εκλογικό σώμα είναι κατά 3,8 εκατομμύρια μεγαλύτερο εξαιτίας της αλλαγής στα όρια που αποκτούν δικαίωμα ψήφου οι νέοι.


πηγή