Εκτίναξη χρέους στο 200,8% του ΑΕΠ φέτος προβλέπει το ΔΝΤ
Το πλήγμα στην ανάπτυξη θα είναι βαρύ, εκτιμά ο Πόουλ Τόμσεν, επειδή η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μεταφορές.
Βαρύτατο δημοσιονομικό πλήγμα εκτιμά το Διεθνές Νομισματικο Ταμείο ότι θα υποστεί η Ελλάδα, λόγω κορωνοϊού, μηδενίζοντας προσπάθειες ετών, με το χρέος να εκτινάσσεται στο 200,8% του ΑΕΠ φέτος και το πρωτογενές ισοζύγιο να καθίσταται αρνητικό, στο -5,1% του ΑΕΠ, μετά 5 χρόνια συνεχών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν σχολίαζε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ότι βαρύ θα είναι και το πλήγμα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό επειδή η χώρα εξαρτάται από τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μεταφορές. Επίσης, είπε ότι αρνητικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισε δε ο έμπειρος στα ελληνικά πράγματα Τόμσεν ότι λόγω αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος, δύσκολα θα στηριχθεί η ανάκαμψη. Είπε, επίσης, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τελευταίως, η Ελλάδα διαθέτει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για να αντιδράσει.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κ. Τόμσεν, με αφορμή τη δημοσίευση προχθές της έκθεσης του Ταμείου World Economic Outlook, στην οποία προβλεπόταν για την Ελλάδα ύφεση 10% φέτος.
Χθες, δημοσιεύθηκε και η έκθεση για τα δημοσιονομικά, το Fiscal Monitor. Εκεί διατυπώνεται η πρόβλεψη για εκτίναξη του χρέους στο 200,8% του ΑΕΠ φέτος από 179,2% το 2019. Υπολογίζει πάντως το Ταμείο ότι το 2021 θα υποχωρήσει στο 194,8%. Εξάλλου, ο κ. Τόμσεν είπε χθες σχετικά με το χρέος ότι είναι πολύ νωρίς να έχουμε μια καλή εκτίμηση, γιατί δεν μπορεί να εκτιμηθεί η διάρκεια της πανδημίας.
Σημειώνεται, εξάλλου, πως σε ό,τι αφορά το χρέος, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει άνοδο κατά 15% του ΑΕΠ, έναντι της εκτίμησης για άνοδο περίπου 20% του ΔΝΤ.
Ακόμη, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα φέτος 5,1%, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 4% για το 2019. Εκτιμά ότι η ελλειμματική εικόνα θα συνεχιστεί και το 2021, αν και πιο συγκρατημένα, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται τότε στο 4,4%.
Πάντως, παράγων του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε χθες ότι ενώ θα υπάρχει όντως πρωτογενές έλλειμμα φέτος, αν αφαιρεθούν οι δαπάνες λόγω πανδημίας και ληφθούν υπόψη τα μειωμένα έσοδα για τον ίδιο λόγο, όπως επιτρέπει η Ε.Ε., τότε δεν αποκλείεται να πιάσουμε ακόμη και τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επίσης, ο ίδιος σημείωνε ότι ο λόγος του χρέος προς ΑΕΠ θα αυξηθεί κυρίως λόγω μείωσης του ΑΕΠ.
Στα στοιχεία του ΔΝΤ προβλέπεται, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) θα σημειώσει έλλειμμα 9% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το 2019, ενώ το 2020 το έλλειμμα θα συγκρατηθεί στο 7,9% του ΑΕΠ.