Ελαφρύνσεις το 2020 για τους οικονομικά ασθενέστερους


«Για δηλωθέντα εισοδήματα έως 8.500 ευρώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώνεται κατά μέσον όρο 20%», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις του 2020 είναι επωφελείς για όλα τα εισοδηματικά στρώματα, αλλά αναλογικά περισσότερο για τα ασθενέστερα, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «για δηλωθέντα εισοδήματα έως 8.500 ευρώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώνεται κατά μέσον όρο 20%. Αντίθετα, η αντίστοιχη μείωση σε υψηλά εισοδήματα, άνω των 26.000 ευρώ, ανέρχεται σε μονοψήφιο ποσοστό».

Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «έδωσε πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και στη μεσαία τάξη. «Συγκεκριμένα, η μείωση που είδαν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτέλεσε το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Οσοι δε έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ελάφρυνσης. Επίσης, 474.000 συμπατριώτες μας με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, σήμερα ωφελήθηκαν».

Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέσθηκε μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία η μείωση του ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που έγινε είχε τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού.

Ο ίδιος αρνήθηκε χθες ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει αλλάξει, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Αντίθετα, είπε ότι το θέμα προσεγγίζεται χωρίς τυμπανοκρουσίες, η συζήτηση έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό και «οι συνθήκες ωριμάζουν».

Στον αντίποδα, ο κ. Σταϊκούρας διέψευσε τον ισχυρισμό του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι είχε δήθεν δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός στο Γενικό Λογιστήριο για να καλύψει το κενό από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Και βέβαια», πρόσθεσε, «ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε, ούτε έγινε ποτέ θεσμική συζήτηση επ’ αυτού. Η κυβέρνηση άλλαξε. Οι αυταπάτες τελείωσαν».

kathimerini.gr