Έλκος στο στομάχι: Τι να προσέχετε στη διατροφή σας – Ενδεικτικό διαιτολόγιο
Το έλκος στο στομάχι είναι πολύ συχνό. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 5-10% πιθανότητες να το εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Η κυριότερη αιτία του είναι η μόλυνση του στομάχου με ένα μικρόβιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Στο παρελθόν, η διατροφή θεωρείτο πολύ σημαντική για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.
«Λίγα είναι τα τρόφιμα που προκαλούν έλκος, επιδεινώνουν τα συμπτώματά του ή εμποδίζουν την επούλωσή του», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου Λαϊκό στην Αθήνα.
Αν έχετε πεπτικό έλκος, ο κ. Δημοσθενόπουλος συνιστά να κάνετε τα εξής:
Σε φάσεις έξαρσης του έλκους
- Να αποφεύγετε το μαύρο ή κόκκινο καυτερό πιπέρι, την ξερή κόκκινη πιπεριά, την πάπρικα.
- Περιορίστε το αλκοόλ, το λεμόνι, το ξύδι.
- Να αποφεύγετε τις αυξημένες ποσότητες αλατιού και έτοιμων προϊόντων που το περιέχουν (αλλαντικά, τουρσί, καπνιστά, παστά).
- Περιορίστε την πρόσληψη καφέ (ακόμα και του ντεκαφεϊνέ), τσαγιού και αναψυκτικών με καφεΐνη.
- Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό.
- Να διακόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε το κάπνισμα.
Πρόσθετες συμβουλές για το έλκος
- Να αποφεύγετε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ενόχληση.
- Να αποφεύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα που προκαλούν διάταση του στομάχου.
- Να αποφεύγετε τα γεύματα αργά τη νύκτα.
- Να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα.
- Να αποφεύγετε τη βαριά μαγειρική (τηγάνισμα, σάλτσες με πολλά λιπαρά και καρυκεύματα). Να προτιμάτε το βράσιμο, το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.
- Να μασάτε καλά την τροφή σας.
- Να αποφεύγετε τις πίτες με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα.
- Να καταναλώνετε μικρή ποσότητα καφέ ή αλκοόλ και πάντα με συνοδεία φαγητού.
Ενδεικτικό διαιτολόγιο για τις πρώτες ημέρες μιας έξαρσης
Πρωινό
- Γάλα 1,5% λιπαρά ή άπαχο τυρί (π.χ. κότατζ τσιζ)
- 2 φέτες ψωμί ή 2-3 φρυγανιές ή 2 κουταλιές της σούπας κουάκερ (να φάτε δημητριακά 1 εβδομάδα αργότερα)
Ενδιάμεσα
- 1 κομπόστα ή 1 φρούτο χωρίς φλούδα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ
Μεσημεριανό & βραδινό
- 120 γραμμάρια άπαχο κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Τα πουλερικά να είναι στήθος, χωρίς πέτσα.
- Μικρή μερίδα ρύζι ή ζυμαρικό ή πατάτες βραστές (χωρίς σάλτσες αλμυρές ή πικάντικες)
- Ψωμί ή φρυγανιές
- Λαχανικά κατά προτίμηση βραστά (κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα)
- 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
Απόγευμα
- 1 κομπόστα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ