Ελληνικό παράδοξο με τις αρμοδιότητες ανεξάρτητων αρχών

Μέχρι τις 15 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για την αναθεώρηση του νόμου περί ανταγωνισμού, του 3959/2011. Κομβικό ρόλο στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες έχει το εάν θα πρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) να έχει συναρμοδιότητα για τα ζητήματα των τηλεπικοινωνιών με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ζήτημα στο οποίο είχε αναφερθεί η «Κ» σε ρεπορτάζ της, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά που λαμβάνει πλέον πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη δημοσιοποίηση από την Ε.Α. μελέτης ανεξάρτητης φινλανδικής εταιρείας για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, μελέτη η οποία προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των εταιρειών –κάτι που ήταν αναμενόμενο– αλλά και της ΕΕΤΤ.

«Σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει συναρμοδιότητα των αρχών ανταγωνισμού και των ρυθμιστικών ή ανεξάρτητων αρχών τηλεπικοινωνιών για τα θέματα του κλάδου και ειδικά σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αντιστοιχούν στα άρθρα 1 και 2 του νόμου 3959/2011 (σ.σ.: πρόκειται για τα άρθρα περί απαγορευμένων συμπράξεων και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης). Σε κάποιες χώρες οι αρχές ανταγωνισμού έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για τα άρθρα αυτά, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει συναρμοδιότητα για όλα τα ζητήματα των τηλεπικοινωνιών, ενώ στην Ολλανδία και στην Ισπανία οι ρυθμιστικές αρχές έχουν απορροφηθεί από τις αντίστοιχες αρχές ανταγωνισμού», επισημαίνουν αρμόδιοι κύκλοι της ελληνικής Ε.Α. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει επιδίωξη η Ε.Α. να απορροφήσει τις ρυθμιστικές αρχές, και επισημαίνουν, μάλιστα, ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έχουν αγαστή συνεργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας είναι αυτό ανάμεσα στην Ε.Α. και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ή ανάμεσα στην Ε.Α. και στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

Συνεργασία έχει η Ε.Α. και με ακόμη μία εποπτική αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος, όχι μόνο στα ζητήματα εποπτείας των τραπεζών –πριν από λίγους μήνες άλλωστε έγιναν οι πιο εντυπωσιακοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Ε.Α. στις τράπεζες– αλλά και στο πλαίσιο της κλαδικής μελέτης που θα εκπονήσει η Ε.Α. για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, γνωστών με τον όρο fintech. Στη διενέργεια της μελέτης συμμετέχει και ομάδα από την ΤτΕ.

Το επιχείρημα, άλλωστε, που πρόβαλε η Ε.Α. για τη διενέργεια της επίμαχης έρευνας για την κινητή τηλεφωνία, την έρευνα της φινλανδικής εταιρείας Rewheel, είναι ότι ήθελε να διαπιστώσει όχι εάν υπάρχει καρτέλ ή όχι μεταξύ των τριών παρόχων, αλλά εάν το επίπεδο των τιμών και η ποιότητα των υπηρεσιών είναι τέτοια που εμποδίζουν ή καθυστερούν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κυρίως των κλάδων του fintech και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το χρονοδιάγραμμα για τη μελέτη που αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία επίσης έχει ξεκινήσει, προβλέπει δημοσίευση του πρώτου σχεδίου έκθεσης στις 30 Οκτωβρίου 2020 και δημοσίευση της τελικής έκθεσης στις 30 Απριλίου 2021. Η κλαδική μελέτη για το fintech προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2021, ενώ μια ενδιάμεση έκθεση προβλέπεται να δημοσιευθεί στις 31 Μαρτίου 2021. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρώτη φορά δημοσιοποιούνται από την Ε.Α. συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των διαφόρων σταδίων των κλαδικών μελετών.

Αλλοι κύκλοι, πάντως, καταλογίζουν στη σημερινή ηγεσία της Ε.Α., και δη στον πρόεδρό της Ιωάννη Λιανό, υπερβολική φιλοδοξία, η οποία εκδηλώνεται μέσα από το ζήτημα της διεκδίκησης αρμοδιοτήτων. Το εάν το αίτημα περί ανάγκης συναρμοδιότητας με την ΕΕΤΤ τελικώς θα εισακουσθεί από την κυβέρνηση, μένει να το δούμε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους, μεταξύ άλλων της ΕΕΤΤ και της Ε.Α., περιοριζόταν στο να αναφέρει ότι «η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, όπως έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, την ανεξαρτησία και ακεραιότητα των Αρχών αυτών». Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν η ανεξαρτησία να σημαίνει μεταξύ άλλων και ότι η μία αρχή δεν θα μπαίνει στα χωράφια της άλλης.

kathimerini.gr