Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Σημαντικός εταίρος της Γερμανίας η Ελλάδα για τη βιώσιμη μετάβαση στην οικονομία


Η βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας και του διασυνοριακού ανταγωνισμού κι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του κρατιδίου της Γερμανίας, Αndreas Pinkwart, τοποθετούμενος, σήμερα, ως κεντρικός ομιλητής στην ψηφιακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο MoU της ΔΕΗ με την RWE για κοινές επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η επιδιωκόμενη συμφωνία θα λάβει την έγκριση της ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στόχος της ΔΕΗ και της RWE είναι η εμβληματική αυτή επένδυση να υλοποιηθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα. Ως δεύτερη ανέφερε την πιλοτική επένδυση της Volkswagen στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστυπάλαια.

Σημειώνεται ότι το MoU μεταξύ ΔΕΗ και RWE υπεγράφη πέρυσι τον Μάρτιο στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων.

Ο υπουργός στάθηκε επίσης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2020 η ύφεση που θα παρουσιάσει η Ελλάδα δεν θα είναι μακριά από το μέσο όρο της Ε.Ε., διότι η χώρα εφάρμοσε ταχύτατα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης. Για το 2021 εκτίμησε ότι το κλίμα στην οικονομία θα αρχίσει να αλλάζει ήδη από το β΄ τρίμηνο, ενώ το γ΄ τρίμηνο θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη, χάρη και στην ταχύτατη αλλά και με μεγάλη περίσκεψη και αποτελεσματικότητα χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων. Τέλος, αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα, το σχολίασε ως υψηλό, δεδομένου ότι, όπως είπε, οι γερμανικές επενδύσεις είναι οι σημαντικότερες σε αξία ξένες επενδύσεις στη χώρα, ενώ τις χαρακτήρισε και ως επικερδείς για τους Γερμανούς επενδυτές, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, Αndreas Pinkwart, αναφερόμενος στην απεξάρτηση της βιομηχανίας από τον άνθρακα σημείωσε ότι, η κυβέρνηση του κρατιδίου υποστηρίζει εντατικά τον μετασχηματισμό του κλάδου για την κλιματική ουδετερότητά του, γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται από οικονομικούς τομείς, των οποίων η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι τεχνικά και οικονομικά πολύ δύσκολη. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εφαρμόζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα, μέρος του οποίου περιλαμβάνει και την άμεση υλοποίηση 100 πολλά υποσχόμενων έργων. Τέλος, σε ό,τι αφορά ειδικότερα το υδρογόνο και τη χρήση του ως ενεργειακό καύσιμο, τόνισε ότι «η καθιέρωσή του στην Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με κοινές προσπάθειες. Γι΄ αυτό θα επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση και εντατικοποίηση των διεθνών συνεργασιών, έχοντας ήδη από τον Νοέμβριο παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το υδρογόνο για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενσωματωμένο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών».

Στο χαιρετισμό του ο πρέσβης Ράιχελ εξήρε τις δυναμικές και στενές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ανέδειξε τις επιτυχίες της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: την κοινή προμήθεια εμβολίων σε πνεύμα αλληλεγγύης, το σχέδιο ανάκαμψης «NextGeneration EU», την προστασία του κλίματος, τη συμφωνία για το Brexit, την επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας.

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του πολυπληθέστερου και πολύ δυναμικού γερμανικού κρατιδίου, της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός στον χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι αποτελούν επενδυτικές προτεραιότητες για τη Γερμανία κι η Ελλάδα βρισκόμενη σε φάση ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης προσφέρεται για διακρατικές συνέργειες, ώστε να εξασφαλίσει τους προβλεπόμενους πόρους και την αναγκαία τεχνογνωσία. Όπως τόνισε, αναμφίβολα, ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα θα ενισχύσει τις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και ξένων ομίλων και παράλληλα η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε ένα αναβαθμισμένο hub ανάπτυξης και αξιοποίησης καινοτόμων και ψηφιοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας».



Πηγή