Εμείς & τα μαλλιά μας: Μια σχέση με προοπτικές
Όπως κάθε μακροχρόνια σχέση, έτσι και τα μαλλιά μας χρειάζονται στοργή, αγάπη και φροντίδα για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν στη θέση τους. Πότε όμως παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα… φυγής;
Συνήθως χάνουμε καθημερινά 50-100 τρίχες, στη θέση των οποίων φυτρώνουν νέες. Όταν, όμως, ο ρυθμός τριχόπτωσης εντείνεται για αρκετές εβδομάδες, τότε καλό είναι να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο και να αναζητήσουμε την αιτία.
Τα χάνουμε ή όχι;
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό, τότε κάνουμε ένα απλό τεστ. Αφήνουμε άλουστα τα μαλλιά μας για 2 με 3 μέρες, και το επόμενο πρωϊ περνάμε τα δάχτυλά μας μέσα από αυτά, σαν να τα χτενίζουμε. Αν στα χέρια μας δούμε πάνω από 20-30 τρίχες, τότε έχουμε τριχόπτωση. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η ποιότητα της τρίχας. Αν φαίνεται λεπτή και εξασθενημένη, τότε μας στέλνει σαφές μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Τι είναι αυτό που μπαίνει ανάμεσά μας;
(Με άλλα λόγια ποιοι παράγοντες κρύβονται πίσω από το φαινόμενο… του αποχωρισμού – aka της τριχόπτωσης.)
- Η ηλικία.
- Η κληρονομική προδιάθεση. Αν συγγενείς μας έχουν χάσει τα μαλλιά τους, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ίδιο να συμβεί και σε μας.
- Ορμονικές διαταραχές. Τα ανδρογόνα στον οργανισμό, για την ακρίβεια η υπερβολική έκκριση τεστοστερόνης, που αποτελεί τη βασική ανδρική ορμόνη, αδυνατίζει την τρίχα. Στις γυναίκες, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι ένα αίτιο.
- Η εποχή. Το φθινόπωρο και την άνοιξη παρατηρείται αυξημένος ρυθμός τριχόπτωσης.
- Ελλιπής ή κακή διατροφή. Δεν προσλαμβάνουμε από τις τροφές τα απαραίτητα συστατικά που ενδυναμώνουν εκ των έσω τον θύλακα της τρίχας και δεν βελτιώνουν εν γένει την ποιότητα των μαλλιών.
- Λάθος χτένισμα. Το διαρκές σφιχτό πιάσιμο σε αλογοουρά ή κότσο, καθώς και το συχνό styling σπάει την τρίχα και προκαλεί αραίωση.
Το μενού της τρίχας
Ο έρωτας -με τα μαλλιά μας- περνάει από το στομάχι. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι καλύτερες τροφές που θα αναδείξουν τη δύναμη και την όψη τους.
* Ψάρια, άπαχα κρέατα, όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο, και γαλακτοκομικά, που είναι πλούσια σε χαλκό και ψευδάργυρο, ιχνοστοιχεία που ενισχύουν τον θύλακα της τρίχας.
* Κόκκινο κρέας, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρύδια, που περιέχουν σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιοτίνη, κυστεϊνη, μεθειονίνη, νιασίνη αλλά και φυλλικό οξύ, που είναι εξαιρετικά για την οξυγόνωση του τριχωτού .
* Αβγά, φασόλια, κριθάρι, μανιτάρι, που περιέχουν πλούσιες ποσότητες μεθειονίνης, ένα απαραίτητο αμινοξύ, του οποίου η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των μαλλιών.
* Εσπεριδοειδή, ντομάτες, μπανάνες, πατάτες, καρότα και πιπεριές, που είναι πηγές βιταμίνης C.
* Νερό. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ευρυθμία και την αποτοξίνωση του οργανισμού αλλά και για την υγεία των μαλλιών.
Φροντίδα και αγάπη
Όταν τα μαλλιά μας εκπέμπουν SOS τότε καλό είναι να τα λάβουμε υπόψη μας και να προσαρμόσουμε την περιποίησή τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επιλέγουμε ένα σαμπουάν και μάσκα με τριχοτονωτική σύνθεση και τα χρησιμοποιούμε περίπου 3 φορές την εβδομάδα επί 4 μήνες τουλάχιστον.
Ωστόσο για τη σωστή και αποτελεσματική προσέγγιση ενάντια στην τριχόπτωση χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης, που συνήθως αποτελείται από σαμπουάν για τη τριχόπτωση, εξειδικευμένη λοσιόν ή / και ειδική αγωγή. Φυσικά εξίσου σημαντική είναι και η πρόσληψη των κατάλληλων διατροφικών στοιχείων που θρέφουν και δυναμώνουν τα μαλλιά και το τριχωτό.
Ποια επιπλέον στοιχεία θα… συσφίξουν τη σχέση μας με τα μαλλιά μας
* Η ειδική λοσιόν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Tip: Την εφαρμόζουμε μετά το λούσιμο, σε ελάχιστα νωπό κεφάλι και κάνουμε απαλό μασάζ με τις άκρες των δαχτύλων προκειμένου να απλωθεί και να απορροφηθεί ομοιόμορφα.
* Η ειδική αγωγή μονοδόσεων κατά της τριχόπτωσης με αμπούλες, η οποία υποστηρίζει την αγκίστρωση της ρίζας στο τριχωτού, ενισχύει την τριχοφυΐα και παρέχει αντιφλεγμονώδη προστασία.
Tip: Τις χρησιμοποιούμε καθημερινά πρωϊ και βράδυ.