Εμπειρία! Ξενάγηση στην υπαίθρια γλυπτοθήκη και το εργαστήρι του Ζογγολόπουλου [εικόνες]


Ο «αιώνιος έφηβος» με τα μεγάλα επιδέξια δάχτυλα που φιλοτεχνούσε γλυπτά μέχρι τα 100 του χρόνια. Αυτός ήταν ο Γιώργος Ζογγολόπουλος.

Ο πιτσιρικάς που 5 ετών έφυγε από το σπίτι του για μία παραλία κάπου στην Αίγινα για να ζωγραφίσει μόνος. Μεγαλώνοντας, μπήκε στην Καλών Τεχνών όπου απεβλήθη δύο φορές. Ήταν ο γλύπτης που ξέφυγε από την αγαλματοποιία και έδωσε νέα στοιχεία στην τέχνη. Ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεοελληνικής τέχνης, που ζούσε και εργαζότανε σε ένα γκαράζ και έβγαλε τα έργα του, από τους κλειστούς χώρους και τα μουσεία και τα ενέταξε στην ύπαιθρο, πλάι στο κοινό της πόλης.

Κυριακάτικη ξενάγηση στον κόσμο του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού για έβδομη συνεχή χρονιά συνεχίζουν το πρόγραμμα μηνιαίων δωρεάν ξεναγήσεων στην Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού, την κατοικία και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Οι περίφημες ομπρέλες του Ζογγολόπουλου κοσμούν, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, και την πλατεία στο Ψυχικό

Ενα υπαίθριο προσβάσιμο μουσείο

Μια κυριακάτικη βόλτα (Κυριακή 2 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι) σε ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο με σημαντικά εκθέματα σύγχρονης τέχνης και μια επίσκεψη στους χώρους δημιουργίας δύο καλλιτεχνών, του Γιώργου Ζογγολόπουλου και της συζύγου του, Ελένης. Μια σύνθετη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους στον χώρο όπου δημιούργησε εμβληματικά για την Ελλάδα έργα, στον χώρο μέσα στον οποίο ο γλύπτης εργαζόταν, εκεί όπου υπάρχουν τα εργαλεία, τα υλικά, οι μακέτες, αλλά και τα ημιτελή έργα του…

Ενα υπαίθριο μουσείο στο Ψυχικό με τα εμβληματικά έργα του γλύπτη

Σημείο έναρξης της ξενάγησης είναι η Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου στην οδό Δημοκρατίας δίπλα στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Παλαιό Ψυχικό και συνεχίζεται στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την πλατεία. Είσοδος ελεύθερη, δεν απαιτείται κράτηση θέσης.

Γιώργος Ζογγολόπουλος (Αθήνα, 1903–2004)

Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1924-1930).
Από το 1930 εργάστηκε στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας μελετώντας σχολικά συγκροτήματα, ναούς και μουσεία, ενώ το 1938 παραιτήθηκε από τη θέση του για να αφοσιωθεί στη γλυπτική. Το 1936 παντρεύτηκε με τη ζωγράφο Ελένη Πασχαλίδου–Ζογγολοπούλου.

Το 1949 με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική στο Παρίσι στο εργαστήριο του Marcel Gimond και το 1952 με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών μετέβη στην Ιταλία όπου ειδικεύτηκε στις τεχνικές της χαλκοχυτικής.
Το 1953 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πολιτισμού (Societé Européene de Culture) και από το 1960-1988 υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της.

Οι Ολυμπιακοί κύκλοι του Ζογγολόπουλου

Από τη δεκαετία του ’70 έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 διατηρούσε με τη σύζυγό του Ελένη εργαστήριο στο Παρίσι, συμμετέχοντας ενεργά στα εικαστικά δρώμενα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο «αιώνιος έφηβος», όπως τον αποκαλούσαν, ερεύνησε το μέτρο και την αρμονία στην τέχνη του. Ως καλλιτέχνης έλαβε πολλές επίσημες διακρίσεις και έργα του βρίσκονται σε σημαντικούς δημόσιους χώρους της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς επίσης και σε πολλές ελληνικές και ξένες συλλογές και μουσεία.

Ο καλλιτέχνης που πήγε 11 φορές σε Biennale

Εκπροσώπησε την Ελλάδα 11 φορές σε θεσμούς Biennale ξεκινώντας από το 1940 έως και το 2001. Συμμετείχε σε Πανελλήνιες Εκθέσεις και έλαβε μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2004 σύστησε το κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και απεβίωσε το ίδιο έτος. Στο Ίδρυμα κληροδότησε όλο το καλλιτεχνικό του έργο, καθώς και εκείνο της συζύγου του ζωγράφου Ελένης Πασχαλίδου–Ζογγολοπούλου.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος στις περίφημες Ομπρέλες στη Θεσσαλονίκη

Η κατοικία και το εργαστήριο όπου το ζεύγος Ζογγολόπουλου δημιούργησε για πάνω από 60 χρόνια είναι επισκέψιμη, αποτελώντας πλέον την έδρα του ομώνυμου Ιδρύματος το οποίο στοχεύει τη μελέτη, συγκέντρωση, προβολή, διάδοση και αξιοποίηση του έργου των δύο καλλιτεχνών.

Το ατελιέ του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό είναι καθημερινά ανοιχτό και επισκέψιμο

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Δημοκρατίας 49, 154 52 Π. Ψυχικό, Αττική



Πηγή