Ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση
Μία νέα έρευνα που αναρτήθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας “Hypertension” διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και η μικρή, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Πιο αναλυτικά, η έρευνα ήταν μια μετα-ανάλυση επτά διαφορετικών μελετών. Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 19.500 συμμετέχοντες. Οι μελέτες περιελάμβαναν συγκεκριμένα συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν περίπου πέντε χρόνια. Η μελέτη παρατήρησε ότι η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι 12 γραμμάρια κατανάλωσης αλκοόλ την ημέρα συσχετίστηκαν με 1,25 mmHg αύξησης της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Δώδεκα γραμμάρια αλκοόλ είναι ακόμη χαμηλότερα από ένα τυπικό ποτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο είναι δεκατέσσερα γραμμάρια αλκοόλ.
Οι υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ συνδέθηκαν με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, με 48 γραμμάρια ημερήσιου αλκοόλ να σχετίζονται με μέση αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,9 mmHg.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ. 150/95 και μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί τη “συστολική” πίεση, η οποία είναι γνωστή ως “μεγάλη” πίεση και ο μικρότερος καταγράφει τη “διαστολική” πίεση, γνωστή ως “μικρή” πίεση.
Ακόμη, αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση καταγράφεται ≥ 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική τους είναι ≥ 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.