Ενεργειακή κρίση: Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αλληλεγγύης προτείνει η Ελλάδα


Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση – EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF), με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση των οικονομικών και να στηριχτούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές, πρότεινε η Ελλάδα στο χθεσινό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με επιστολή προς  την Κομισιόν και άλλους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, προ ημερών, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, είχε καταθέσει γραπτώς τις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χθες, στο Συμβούλιο υπουργών, οι ελληνικές προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος και έστω και εμμέσως «ενσωματώθηκαν» στο κοινό ανακοινωθέν.

Κεντρικός πυλώνας των ελληνικών προτάσεων είναι δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης. Ο Μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως επισημαίνει το Euractiv, που δημοσιοποίησε την επιστολή, ο ECSF θα μπορεί να χορηγεί προς τα κράτη-μέλη χαμηλότοκα δάνεια για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα διαφοροποιείται ανά κράτος μέλος και θα καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας ή από τα ετήσια έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τους. Τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

Ως προς την αποπληρωμή των δανείων, η περίοδος αποπληρωμής θα είναι μεταξύ 12 έως 15 ετών και θα ορίζεται από το κάθε κράτος μέλος.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός κ. Σκρέκας, αναφέρει στην επιστολή του ότι «οι επενδύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και δανεισμό από την ΕΤΕπ».

Τονίζει, μάλιστα, ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για άλλες ενεργειακές επενδύσεις που θα ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ευρώπης (π.χ. ενεργειακή αποδοτικότητα στρατιωτικών υποδομών, οχημάτων κλπ.)».

«Η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διατεθεί για την υλοποίηση ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες (π.χ. διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή)», προσθέτει ο υπουργός στην επιστολή του.



Πηγή