ΕΝΦΙΑ: Νέες διευκρινίσεις από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΟΙΚ για τη μη χορήγηση της έκπτωσης 10%
Νέες διευκρινίσεις για τη μη χορήγηση έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ ορισμένων ασφαλισμένων ακινήτων για φυσικές καταστροφές έδωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Ο βασικός λόγος για τον οποίο κάποιος δεν έλαβε την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ενδεχομένως την περίμενε, ήταν γιατί δεν είχε ασφαλίσει το σπίτι του πέρυσι και για τους 3 λόγους φυσικών καταστροφών δηλαδή για πλημμύρα, σεισμό και για πυρκαγιά. Αυτό υπάρχει ως στοιχείο, το εντοπίσαμε. Βέβαια δεν λειτουργήσαμε εν κρυπτώ. Ο νόμος ήταν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή που τον ψηφίσαμε και είναι ένας πρόσφατος νόμος. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε πριν από 2 με 2,5 μήνες», τόνισε.
Επίσης είπε πως προαπαιτούμενο για να έχει κάποιος έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι να έχει ασφαλίσει το ακίνητό του για φυσικές καταστροφές δηλαδή για πλημμύρα, σεισμό και για πυρκαγιά. «Μου κάνει εντύπωση που βγήκαν διάφοροι φορείς εκ των υστέρων και μας είπαν να εξαιρεθούν οι άνθρωποι με το μισό ασφαλιστήριο συμβόλαιο από αυτήν την απαγόρευση και να πάρουν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ. Όταν γινόταν η διαβούλευση δεν υπήρχε αυτή η δική τους επισήμανση. Έγινε τώρα αυτή η επισήμανση.Τότε που τους θέλαμε δεν έγινε επισήμανση», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων κλήθηκε να σχολιάσει γιατί δανειολήπτης που δεν έχει συμβόλαιο για την ασφάλιση του ακινήτου του για φυσικές καταστροφές και έχει απλά μια σχετική βεβαίωση και γιατί δεν ασφαλίζεται για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ παρόλο που πληρώνει μέσα στην δόση του την ασφάλιση και το ισόγειο διαμέρισμα του είναι δηλωμένο για πτώση αεροσκαφών.
«Μπορεί ο πολίτης να κάνει μια συμπληρωματική ασφάλιση. Δηλαδή να πάει αύριο να τηλεφωνήσει στην ασφαλιστική του εταιρεία και να ζητήσει ένα έναντι πολύ μικρού τμήματος πρόσθετου που μπορεί να είναι της τάξεως του 1 ευρώ/1,50 ευρώ τον μήνα επιπλέον. Να ασφαλιστεί για αυτόν τον λόγο ώστε του χρόνου για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 να έχει και αυτός την έκπτωση του 10%», απάντησε και πρόσθεσε πως «μετά την ψήφιση του νόμου αυτού που φέραμε οι τράπεζες είναι πολύ πιο ελαστικές, γιατί και αυτές θέλουν να βγάλουν χρήματα. Μπορεί να πάει ο πολίτης στην τράπεζα και να ζητήσει συμπληρωματική ασφάλιση… ενδεχομένως ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο. Εάν όμως η τράπεζα δεν το δεχτεί, τότε ο πολίτης μπορεί να επιλέξει κάποιο άλλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, από κάποιον άλλο πάροχο, που παρέχει και τους λόγους ασφάλισης. Μπορεί να κάνει και ένα παράλληλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο», είπε.
Και επεσήμανε για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια πως «πάντοτε πιέζουμε στην κατεύθυνση της διαφάνειας προς τις τράπεζες, τους servicers και προς τους φορείς που εποπτεύουμε εμείς ως υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Προφανώς μιλάμε για ιδιωτική αγορά. Οτιδήποτε παρέχει ασφαλιστήρια συμβόλαια θα πρέπει να είναι και πιο διαφανές ως προς το τι παρέχει, αλλά και να καλύπτει όσο γίνεται περισσότερες παροχές».