Ενίσχυση του επιχειρείν δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ

Η άμβλυνση της αβεβαιότητας και οι αναπτυξιακές προοπτικές ενίσχυσαν την επιχειρηματικότητα αρχικού σταδίου το 2018, τάση που όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ συνεχίστηκε και φέτος και μάλιστα με μεγαλύτερη δυναμική.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα, το 6,4% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών της χώρας (περίπου 418.000 άτομα) βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, από 4,8% το 2017. Παράλληλα, περιορίζεται στο 2,8% του πληθυσμού (183.000. άτομα) το ποσοστό ατόμων που διέκοψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα (έναντι 4,8% το 2017), κυρίως λόγω έλλειψης κερδοφορίας. Για φέτος εκτιμάται ότι πάνω από το 8% του πληθυσμού ξεκινάει επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης, ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας, δηλαδή η έναρξη επιχείρησης από επιλογή και μειώθηκε η επιχειρηματικότητα ανάγκης.

Ωστόσο, τα καλά νέα τελειώνουν σε αυτό το σημείο. Ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, η νέα επιχειρηματικότητα διατηρεί τα παγιωμένα χαρακτηριστικά της: χαμηλή καινοτομία, είσοδος σε αγορές με ήδη ισχυρό ανταγωνισμό και χρήση καθιερωμένων τεχνολογιών για την πλειονότητα των εγχειρημάτων. Επίσης, καταγράφεται μικρή υποχώρηση του μέσου μεγέθους των νέων εγχειρημάτων, καθώς σχεδόν ένα στα τέσσερα εγχειρήματα (23,4%) προσφέρει απασχόληση αποκλειστικά στους ιδρυτές του. Τρεις στους πέντε επιχειρηματίες δηλώνουν ότι κανένας πελάτης δεν θα θεωρήσει τα προϊόντα/υπηρεσίες τους νέα και πρωτοποριακά.

«Ο σχεδιασμός των πολιτικών για την επιχειρηματικότητα δεν αρκεί να εστιάζει απλώς στην ποσοτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς υψηλές επιδόσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις δεν σημαίνει αυτόματα και βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Αντίθετα, μπορεί να δημιουργούνται λιγότερες επιχειρήσεις σε μια οικονομία, αλλά με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά και μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ. Στα αρνητικά καταγράφονται ακόμη η σχετική υποχώρηση συμμετοχής στην επιχειρηματικότητα ατόμων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η μικρή υποχώρηση της εξωστρέφειας, η στασιμότητα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ο σταθερά υψηλός φόβος της αποτυχίας.

Στα θετικά, επισημαίνονται, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας για τέταρτη συνεχή χρονιά, η εντονότερη συνεισφορά άτυπων επενδυτών στη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων, αν και πρόκειται κυρίως για μέλη της οικογένειας, η ενίσχυση εγχειρημάτων μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα, οι καλύτερες προσδοκίες για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, οι υψηλότερες προσδοκίες για επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα αλλά και η βελτίωση στην αυτοπεποίθηση για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και η ακόμα καλύτερη εικόνα της επιχειρηματικότητας ως επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας. 

kathimerini.gr