Ενισχύθηκαν 13,6% τα τουριστικά έσοδα στο οκτάμηνο, φτάνοντας τα 13,241 δισ. ευρώ

Ιδιαίτερα θετικά εξελίσσονται, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις συντηρητικές εκτιμήσεις που διατυπώνονταν νωρίτερα φέτος, οι εισπράξεις από τον τουρισμό. Τα έσοδα τον Αύγουστο εμφανίζονται κατά 16,1% αυξημένα ή κατά 579 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα και αν συνυπολογιστούν οι απλήρωτες υποχρεώσεις της χρεοκοπημένης Thomas Cook (221 εκατ. σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος) η χρονιά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου κατά το τέταρτο τρίμηνο, θα είναι θετική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,6% και 3,6% αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Επιπλέον 1,58 δισ. ευρώ

Μόνον κατά τον Αύγουστο οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16,1% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018. Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε έσοδα 4,182 δισ. φέτος τον Αύγουστο έναντι 3,6 δισ. τον ίδιο μήνα πέρυσι. Για ολόκληρο το οκτάμηνο τα έσοδα σύμφωνα με την ΤτΕ διαμορφώθηκαν στα 13,241 δισ. έναντι 11,6 δισ. στο οκτάμηνο του 2018. Δηλαδή μέχρι στιγμής φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είναι κατά 1,58 δισ. ευρώ περισσότερες από πέρυσι. Τη σημαντική αυτή αύξηση των εσόδων πιστώνονται κυρίως οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι τουρίστες –που είναι περισσότεροι φέτος και εμφανίζουν υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από άλλες εθνικότητες– αλλά και η Αθήνα, λόγω της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα.

Αυτό το 1,58 δισ. ευρώ παραπάνω που καταγράφει για φέτος η ΤτΕ υπερκαλύπτει τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων από την Thomas Cook. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των ξενοδόχων, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από την Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019 ανέρχονται σε περίπου 190 εκατ., ενώ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 221 εκατ., αν ληφθεί υπόψη και ο υπόλοιπος κλάδος διαμονής.

Η συναξιολόγηση των εισπράξεων που διαπιστώνει η ΤτΕ με τις ακάλυπτες απαιτήσεις των ξενοδόχων είναι απαραίτητη, διότι τα στοιχεία της ΤτΕ προέρχονται από τους ταξιδιώτες και όχι από τους ξενοδόχους.

Πρόκειται δηλαδή για χρήματα που οι ταξιδιώτες δηλώνουν πως ξόδεψαν (πληρώνοντας και την Thomas Cook για να έρθουν και να διαμείνουν εδώ) αλλά δεν είναι απαραίτητο να εισέπραξαν οι ξενοδόχοι, αφού κάποια από τα ποσά αυτά χάθηκαν στη μαύρη τρύπα της Thomas Cook.

Θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ

Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα στο οκτάμηνο υπερβαίνουν μακράν ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

kathimerini.gr