Ενοίκια: Στο… τραπέζι αλλαγές στη φορολογία – Τι εξετάζεται
Στα σκαριά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται σημαντικές αλλαγές-μειώσεις στη φορολογία των ενοικίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές που πλήττουν κυρίως νέα ζευγάρια και φοιτητές αλλά και γενικότερα η στεγαστική κρίση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” ΤΟ ΒΗΜΑ” σε αυτή τη φάση εξετάζεται να μειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζονται σε ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και άνω.
Πάντως το υπουργείο ευελπιστεί πως με τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια θα δώσει ένα ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων αφενός για να ρίξουν τις τιμές, αφετέρου για να «πέσουν» στην αγορά χιλιάδες κλειστές κατοικίες, οι οποίες δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, περιορίζοντας την προσφορά και αυξάνοντας τη ζήτηση, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές.
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θα γίνουν ως προς αυτό αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Σημειώνεται δε πως, το υπουργείο έχει απορρίψει παλαιότερο αίτημα – πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων με την οποία όσοι ιδιοκτήτες διαθέσουν τα ακίνητα τους κλειστά για ενοικίαση να απαλλαγούν για μια τριετία από τον φόρο εισοδήματος.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για κενά ακίνητα
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά/ κλειστά, ενώ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τις φορολογικές αρχές αναφέρουν πως τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα σε όλη τη χώρα μπορεί να φτάνουν και τις 900.000. Την ίδια στιγμή, στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και να «παγώσουν» τις τιμές της Εφορίας στις υφιστάμενες ζώνες τόσο για εφέτος όσο και για το 2025 προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέο σπιράλ αυξήσεων τιμών στις αγοραπωλησίες και στα ενοίκια.