Ενταξη στο QE το 2020 «βλέπει» η Citigroup
Χθες, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά ακόμα και κάτω από το 0,9% και στη συνέχεια έκλεισε στο 0,92%. Παράλληλα, κάτω από το 0,3% «βυθίστηκε» η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες διάρκειες.
Το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο έναντι των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και παράλληλα το κορυφαίο «στοίχημα» σε ό,τι αφορά τις προοπτικές βελτίωσής τους, έχουν γίνει πλέον τα ελληνικά ομόλογα, με τους επενδυτές να συνεχίζουν χωρίς φρένο το κυνήγι των «ελληνικών αποδόσεων».
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έχασαν το ράλι του 2019 και πλέον, βλέποντας πως όλα τα σήματα δείχνουν προς νέα ρεκόρ προσεχώς, σπεύδουν να επιβιβαστούν στο τρένο που οδηγεί σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας και ένταξη στο QE, μία διαδρομή η οποία «υπόσχεται» σημαντικά κέρδη για όσους την επιλέξουν.
Το ράλι συνεχίζεται
Χθες συνεχίστηκε η βουτιά των αποδόσεων, με το ελληνικό 10ετές ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί ακόμα και κάτω από το 0,9% και στη συνέχεια να κλείνει στο 0,92% σε νέο ιστορικό χαμηλό, με πτώση της τάξης του 6% σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 132 μονάδες βάσης. Παράλληλα, κάτω από το 0,3% «βυθίστηκε» η απόδοση του 5ετούς ομολόγου με πτώση της τάξης του 18% καταγράφοντας επίσης νέο ρεκόρ, ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες διάρκειες, με το νέο 15ετές να κινείται πλέον στο 1,48% από 1,911% κατά την έκδοσή του στα τέλη Ιανουαρίου.
Σημαντικό ρόλο στις χθεσινές επιδόσεις της αγοράς ομολόγων έπαιξε και η αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος (στο 2,4%) και η –παράλληλα– αμετάβλητη στάση της για την υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία έστειλε ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στις αγορές και εμμέσως πλην σαφώς «ξεχώρισε» τις προοπτικές της Ελλάδας, μόλις μία εβδομάδα μετά τα θετικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου αυτές τις ημέρες, με σειρά δημοσιευμάτων να δίνουν εύσημα στο κατόρθωμα αυτό της Ελλάδας που από παρίας των αγορών έχει γίνει η «αγαπημένη» των επενδυτών. Κάποιοι αναλυτές πλέον μιλούν ακόμη και για… μηδενικές αποδόσεις, ενώ διεθνείς οίκοι προβλέπουν ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ακόμη και φέτος, κάτι που πριν από λίγο καιρό έμοιαζε αδιανόητο. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ράσελ Σίλμπερστον, διαχειριστής κεφαλαίων της Investec Asset Management, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης υψηλότερα από τα γερμανικά. «Αν και δεν σημαίνει ότι θα φτάσουμε ξανά σε αυτό το επίπεδο σύντομα, υποδηλώνει ότι το τρέχον spread των 135 μονάδων βάσης, περίπου, έχει περιθώρια να περιοριστεί», τόνισε στο Blοomberg. «Αν φθάσουν στο 0%, το spread θα εξακολουθήσει να βρίσκεται πάνω από το ιστορικό χαμηλό», πρόσθεσε.
Ταχύτερη αναβάθμιση
Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Citigroup, η Ελλάδα είναι πιθανό να μπει στο QE της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2020, καθώς η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αναβάθμιση των αξιολογήσεων από τους οίκους. Οπως σημειώνει, η αλλαγή κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης, η οποία, παράλληλα με τις καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Αυτό σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα στο 2,25%, κάτι που θα δώσει ισχυρή δημοσιονομική ώθηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ετσι, αναθεωρεί προς τα πάνω τον στόχο για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 2,6% φέτος και στο 2,5% το 2021 από 2,1% πριν.