Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια σε σουπερμάρκετ, ενέργεια, ακτοπλοϊκά


«Είναι πρόβλημα»

«Είναι ένα τεράστιο ζήτημα (…) ξέρω ότι η ακρίβεια είναι το πρόβλημα που ταλανίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων, είναι ένα πραγματικό γεγονός», λέει, μιλώντας στο MEGA ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος.

«Αυτό το θέμα το έχει καταλάβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ και καιρό, όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Την έχουμε νικήσει την ακρίβεια; Όχι, και είναι πάρα πολύ δύσκολο να νικηθεί κάτω από τις συνθήκες που βρισκόμαστε, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Υπάρχουν προϊόντα τα οποία είχαν ανέβει πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Το λάδι είχε φτάσει στα ύψη γιατί ήταν πολύ μικρή η περσινή παραγωγή. Η φετινή παραγωγή είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα στις τιμές του λαδιού που θα δούμε το προσεχές διάστημα, θα υπάρξει μεγάλη πτώση. Ζούμε σε μια αγορά η οποία διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό και από την προσφορά και τη ζήτηση. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση πρέπει να κάνει παρεμβάσεις; Φυσικά και πρέπει να κάνει παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις είναι στον έλεγχο του ανταγωνισμού. Το βασικό είναι ο ανταγωνισμός, στην Ελλάδα δε λειτουργεί επειδή είναι μια μικρή αγορά, δε λειτουργούν όσο πρέπει οι κανόνες του ανταγωνισμού και αναπτύσσονται ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις στις οποίες χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες».

«Δεν είναι τίποτα εύκολο αλλά έχουμε υποχρέωση να τις κάνουμε», λέει ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας πως και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια «είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας τουρίστας».

«Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει δραστικά μέτρα»

Από την πλευρά της, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, μέλος ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει:

«Το ζήτημα της πολιτικής δράσης δεν πρέπει να περιορίζεται σε διαπιστώσεις. Την ώρα που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών έχει μειωθεί κατά 30%, την ώρα που 4 στα 10 νοικοκυριά βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει δραστικά μέτρα και να μην περιμένει από τους ιερούς κανόνες της ελεύθερης αγοράς αλλά θα πρέπει να κάνει ουσιαστικές πολιτικές παρέμβασης».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, «θέλοντας να είμαστε αποτελεσματικοί και μια χρήσιμη αντιπολίτευση, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ και ο μηδενισμός του στα βασικά είδη διατροφής. Ακούμε την κυβέρνηση πολλές φορές να λέει ότι αυτό έγινε σε άλλες χώρες χωρίς αποτέλεσμα, πράγμα που δεν είναι αληθές».

Όπως λέει η κα Τελιγιορίδου:

«Έχουμε πει ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος για την καταστολή της αισχροκέρδειας, η οποία είναι ανεξέλεγκτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στην ενέργεια αλλά και στη διύλιση. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν».

«Στον αυτόματο πιλότο»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ, με τον βουλευτή Απόστολο Πάνα να αναφέρει:

«Όταν από το 2021 είχαμε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων στη Βουλή με υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη, είχαμε πει ότι όχι απλά υπάρχει ακρίβεια αλλά τείνει να πάει σε ένα επίπεδο στην αισχροκέρδεια και είναι δεδομένο ότι αυτό θα επηρεάσει από ένα σημείο και μετά τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Δυστυχώς τότε είχαμε τα θέματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, διάφορες δικαιολογίες, πάρθηκαν κάποια αποσπασματικά μέτρα αλλά δεν υπήρχε πολιτική βούληση για έναν ουσιαστικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των πραγμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Το ζήτημα δεν είναι ότι αυτήν την στιγμή έχουμε ακρίβεια ή αισχροκέρδεια ή τη δεδομένη πλέον μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών. Βλέπουμε και συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους να χτυπιούνται. (…) Πέρα από το κομμάτι των διαπιστώσεων ή της καλής διάθεσης, το οποίο να το αφομοιώσω και εγώ σε ένα επίπεδο, δεν υπάρχει καμία στρατηγική, κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός. Η αίσθηση η οποία έχω μετά το πρώτο έτος της νέας θητείας της κυβέρνησης είναι ότι είτε όλα βρίσκονται σε έναν αυτόματο πιλότο τα οποία διαμορφώνονται και η κυβέρνηση συνεχώς δίνει μια σειρά δικαιολογιών οι οποίες δεν έχουν κανένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα».

«Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα σουπερμάρκετ, τους παρόχους ενέργειας, τα ακτοπλοϊκά, τα αεροδρόμια, τα φράγματα, δεν είναι κυβέρνηση, είναι απλά προϊσταμένη αρχή διοικητικών υπηρεσιών», καταλήγει.



Πηγή