Εντός Μαΐου τα μέτρα για τους ιδιοκτήτες
Η επιστροφή μέρους του ποσού που έχουν χάσει, μέσω του φόρου εισοδήματος, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζεται να εφαρμοσθούν κατά την τρέχουσα χρήση ή το 2021.
Μέσα στον Μάιο θα νομοθετήσει η κυβέρνηση τα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν εισόδημα από το ψαλίδισμα κατά 40% των ενοικίων, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να κάνουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί προκειμένου να δηλώσουν τη ζημία που έχουν υποστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες το ποσό που απώλεσαν στο σύνολό του. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, θα υπάρχει μια κατανομή του βάρους σε όλες τις κοινωνικές ομάδες με όσο πιο δίκαιο τρόπο γίνεται και αλληλεγγύη. Οπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση εξετάζει 2-3 διαφορετικά σενάρια και εντός του Μαΐου θα υπάρξουν και οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.
To πρώτο σενάριο προβλέπει τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων φέτος. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν τη ζημία που έχουν υποστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.
Η επιστροφή του ποσού θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω του φόρου εισοδήματος. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει ότι κάποιος ιδιοκτήτης πρέπει να ενισχυθεί με το ποσό των 500 ευρώ, θα γίνει έκπτωση στον φόρο εισοδήματος και συγκεκριμένα το ποσό του φόρου θα είναι μειωμένο κατά 500 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι τα ενοίκια που έχασαν θα είναι αφορολόγητα, είτε το σχέδιο αυτό εφαρμοσθεί στην τρέχουσα χρήση είτε το 2021. Δηλαδή, για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες ακινήτων χάσουν το 40% του ενοικίου, θα προβλέπεται ότι το υπόλοιπο ποσό θα είναι αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Για τα εισοδήματα αυτά, ισχύει φορολογική κλίμακα με συντελεστές 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ, 35% για τις επόμενες 23.000 ευρώ (από 12.001 έως 35.000 ευρώ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος) και 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από 35.000 ευρώ). Επίσης, εξετάζεται να αυξηθεί η έκπτωση 5% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά (για δαπάνες συντήρησης ή ανακαίνισης), να διπλασιασθεί και να φθάσει το 10%. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να εφαρμοσθεί συνδυαστικά με το πρώτο σενάριο των «αφορολόγητων ενοικίων». Δεν αποκλείεται και μια έκπτωση στον φετινό ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο.
Προστασία α΄ κατοικίας
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει ακόμη και για εννέα μήνες την επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου μέσα από το σχήμα «γέφυρα» προστασίας πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «όσοι έχουν κόκκινα δάνεια και μετά τις 31.12.2018, αλλά και οι συνεπείς δανειολήπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το ποτάμι του δεύτερου εξαμήνου χωρίς να έχουν πολλές υποχρεώσεις. Η ελληνική πολιτεία για χρονικό διάστημα έξι με εννέα μηνών θα επιδοτήσει τη δόση του πολίτη, ειδικά του ενήμερου πολίτη, και μάλιστα σε ποσοστό αρκετά πάνω από το 50%».
Τα κριτήρια για την υπαγωγή των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, πιθανόν ίδια ή και καλύτερα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε σχέση με τα κριτήρια που ισχύουν στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας.