Εντός των εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ η μείωση των εσόδων τον Μάιο
Η πτώση των εσόδων του Δημοσίου επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Μάιο, αν και κινήθηκε κάτω από την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για ποσοστό 40%, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Θέμα FM.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, όπως ο ίδιος ανέφερε, η πτώση ήταν 7%, τον Απρίλιο επιταχύνθηκε στο 18% και τον Μάιο η μείωση ήταν «σίγουρα πολύ μεγαλύτερη, αλλά μέσα στις εκτιμήσεις μας».
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται, εξάλλου, για νέα έξοδο στις αγορές, όπως προκύπτει από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είπε και πάλι χθες ότι «είναι πιθανό να βγούμε το επόμενο χρονικό διάστημα». Προχθές, ο ίδιος είχε δηλώσει στο Action 24 ότι το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να κρατήσει ζωντανή την επικοινωνία του με τις αγορές κι αυτό θα κάνει, παρότι του προσφέρεται η δυνατότητα να καταφύγει στην πιστωτική γραμμή του ESM και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο, όπως ανακοινώθηκε προχθές. Βεβαίως, διευκρίνισε ότι η δυνατότητα που προσφέρει ο ESM είναι «ένα όπλο στη φαρέτρα μας», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση οποιαδήποτε στιγμή έως το τέλος του 2022. Σημειώνεται ότι η προληπτική γραμμή του ESM, ένα από τα εργαλεία που έχει ήδη εγκρίνει το Eurogroup με δυνατότητα άντλησης από την Ελλάδα περίπου 4 δισ. ευρώ, θεωρήθηκε ότι συνοδεύεται από το ενδεχόμενο κάποιων μνημονιακών δεσμεύσεων, κάτι που αποθαρρύνει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη από την αξιοποίησή του. Ωστόσο, εκτιμάται πως αν προσφύγουν πρώτα κάποιες άλλες χώρες (η Κύπρος έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον), δεν αποκλείεται η Ελλάδα να ακολουθήσει, δεδομένων των ελκυστικών όρων.
Σχετικά με το ενδεχόμενο δεσμεύσεων, σε συνάρτηση με το νέο πακέτο των 32 δισ. ευρώ, με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο κ. Σταϊκουρας εξήγησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν θα προστεθεί κάτι με το νέο πακέτο. «Θα το διαχειριστούμε υπό το ίδιο καθεστώς, όπως και στις άλλες χώρες», σημείωσε.
Η Ελλάδα θα υποβάλλει κάθε χρόνο ένα σχέδιο για να αξιοποιεί τους πόρους του νέου πακέτου, με το πρώτο να προγραμματίζεται να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και από κει και πέρα, τα επόμενα έτη, κάθε Απρίλιο.
Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε ότι υπάρχει σενάριο μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, δήλωσε ότι «θα καταβληθεί τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου», ότι στόχος είναι «να καλύψουμε όσο περισσότερες επιχειρήσεις μπορούμε «και γι’ αυτό τον λόγο θα ενισχυθούν τα κριτήρια, ώστε να καλύπτονται και κάποιες ατομικές επιχειρήσεις. «Θα δούμε μήπως βάλουμε μόνο επιχειρήσεις που έχουν ταμειακές μηχανές, είναι μια σκέψη», είπε.
«Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει πάρει την τελική μορφή έτσι ώστε 2 δισ. να πάνε κατευθείαν στην επιχειρηματικότητα».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής «για πρώτη φορά πιστώθηκαν σε λογαριασμούς 55.000 επιχειρήσεων 600 εκατ. ευρώ και το 85% απασχολεί κάτω από 50 εργαζομένους».