Επαγγελματίες: Πόσοι υπέβαλλαν αιτήσεις για αμφισβήτηση των τεκμηρίων – Οι εντολές της ΑΑΔΕ


 

Μόλις και μετά βίας άγγιξαν … τριψήφιο νούμερο εκείνοι οι επαγγελματίες που -μέσω της πλατφόρμας αμφισβήτησης του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους- υπέβαλλαν ένσταση αρνούμενοι να αποδεχτούν το «κοστούμι» το οποίο τους «έραψε» η Εφορία.

Τώρα θα πρέπει και να ανοίξουν την πόρτα τους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι έχουν λάβει το «πράσινο φως» να κάνουν «φύλο και φτερό» τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε «αμφισβητία».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και όχι μόνον αυτό καθώς θα χρειαστεί να πληρώσουν κανονικά τον φόρο που τους προκύπτει βάσει του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης και αν δικαιωθούν θα πάνε σε συμψηφισμούς.

Ως τώρα πάντως έχουν υποβάλλει ενστάσεις στην φορολογική αρχή, μέσω της πλατφόρμας, περίπου 100 υπόχρεοι. Στο αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν πως το τελικό νούμερο δεν θα ξεπεράσει το 1% του συνόλου των υπόχρεων.

«Παγίδες» για τους υπόχρεους κατά τη διαδικασία

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάντως έχει φροντίσει να τοποθετήσει κάθε λογής «παγίδες» στον δρόμο όσων «τολμήσουν» να κάνουν ένσταση για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, που καθιερώθηκε από το φορολογικό έτος 2023, θα έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνον οι ίδιοι, αλλά και οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, σαρωτικούς ελέγχους που θα φτάνουν μέχρι και το τι κατανάλωσαν και πόσα πλήρωσαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών!

Οι ελεγκτές θα μπορούν να ψάξουν για μετρητά, κρυπτονομίσματα, μετοχές και ομόλογα, τραπεζικές θυρίδες, έργα τέχνης ως και το που πήγαν διακοπές και πόσα χρήματα ξόδεψαν!

Η ΑΑΔΕ πάντως έθεσε σε λειτουργία την εφαρμογή μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλουν το αίτημα για τη διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου, εάν δεν δέχονται τα τεκμαρτά εισοδήματα που έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ για το φορολογικό έτος 2023, αλλά τα πραγματικά τους καθαρά κέρδη είναι λιγότερα.

Πως μπορεί να αμφισβητηθεί ο τεκμαρτός φόρος

Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει καθορίσει η ΑΑΔΕ, σε συνεννόηση μ το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έλεγχο καταθέσεων, θυρίδων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων είναι η ακόλουθη:

  • Οι υπόχρεοι κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, θα κλικάρουν τουςκωδικούς 443-444 στο έντυπο Ε1, που σημαίνει ότι αμφισβητούν το ποσό των καθαρών κερδών, που έχει προσυμπληρώσει η εφορία για το έτος 2023.
  • Κατόπιν, μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ (https://aade.gr/), μπαίνουν στην πλατφόρμα https://www.aade.gr/mybusinesssupport όπου θα αναζητήσουν τη νέα εφαρμογή με τον τίτλο «Αμφισβήτηση του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 (Α΄167)», όπου και θα υποβάλουν αίτημα διεξαγωγής φορολογικού ελέγχου.
  • Οι υπόχρεοι δηλώνουν τον λόγο για τον οποίο αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα. Η αμφισβήτηση αφορά τόσο όσους δεν συμφωνούν τα ποσά που προσδιόρισε η εφορία, επειδή τα πραγματικά είναι λιγότερα ή όσους δηλώνουν πως απέκτησαν χαμηλότερα εισοδήματαλόγω ανωτέρας βίας (ασθένεια, φυλάκιση, φυσικές καταστροφές).



enikonomia.gr