Επίδομα τέκνων, ενοικίου, ελάχιστο εισόδημα: Ανατροπές στο καθεστώς χορήγησης επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ


Ανατροπές στο καθεστώς χορήγησης μιας σειράς επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, όπως αυτό των τέκνων, ενοικίου, αλλά και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου κάνουν λόγο από την μια για «μόνιμες» και από την άλλη για «στοχευμένες» αυξήσεις.

Επί της ουσίας η αναπροσαρμογή των συγκεκριμένων ενισχύσεων, θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην λείψουν «κουκιά» από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή με την έλευση της νέας χρονιάς, δηλαδή από το 2025 και θα συμπεριλάβουν και την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων εισοδηματικών κριτηρίων.

Νέα «αρχιτεκτονική» για το Επίδομα Παιδιού

Συγκεκριμένα, αυτό που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η αύξηση του επιδόματος παιδιού, αλλάμε τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθούν οποιεσδήποτε δημοσιονομικές αναταράξεις.

Άλλωστε, όπως παρατηρήθηκε λόγω ενίσχυσης των εισοδημάτων αρκετοί γονείς βγήκαν εκτός κριτηρίων και δεν δικαιούνται φέτος το επίδομα τέκνων Α21, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 156 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 15,8% και αυτό το ποσό θα μπορούσε να διατεθεί είτε για την αύξηση των επιδομάτων είτε για την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να παραμείνουν εντός της σχετικής περιμέτρου των δικαιούχων και όλοι όσοι τέθηκαν εκτός, λόγω αύξησης των μισθών τους.

Το επίδομα τέκνων διαμορφώνεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί στα 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Τα πεδία της αίτησης Α21 προσυμπληρώνονται, αντλώντας στοιχεία από τον ΑΜΚΑ. Κατά το στάδιο της υποβολής – μέσω on line διασύνδεσης της ΗΔΙΚΑ με την ΑΑΔΕ – προσυμπληρώνονται στην αίτηση τα ετήσια εισοδήματα των μελών της οικογενείας που συμμετέχουν στο Α21.

Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ.

Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Παρεμβάσεις και στο Επίδομα Ενοικίου

Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και για το επίδομα ενοικίου: Στο πλαίσιο της γενικότερης στεγαστικής πολιτικήςεξετάζονται σενάρια για την αύξηση της εν λόγω ενίσχυσης ως αντιστάθμισμα στην αύξηση των ενοικίων.

Όπως λένε αρμόδιες πηγές, επί τάπητος έχουν τεθεί τόσο η αύξηση του ποσού, όσο και η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου.

Το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

– Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα

– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Τι θα αλλάξει στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Όσον αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εξετάζεται τόσο αύξηση του χορηγούμενου ποσού, όσο και αναμόρφωση των κριτηρίων.

Κι αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων (με χαμηλά εισοδήματα) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί).

Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα.



enikonomia.gr