Επιδότηση απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία
Πακέτο μέτρων επανεκκίνησης του τουρισμού με υγειονομική ασφάλεια και στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στον κλάδο, στην εστίαση και στις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το πακέτο, που πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος (ενδεχομένως τη Δευτέρα), περιλαμβάνει μέτρα όπως:
– Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που θα εργαστεί εφέτος στην τουριστική βιομηχανία.
– Η ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα μερικής επιδότησης της απώλειας μισθού λόγω μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.
– Η ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, ώστε να αυξηθεί η εγχώρια τουριστική κίνηση.
Η κατάσταση στον χώρο του τουρισμού, της εστίασης και των αεροπορικών είναι δραματική, η σεζόν δεν ξεκίνησε καν και εκφράζονται επιφυλάξεις κατά πόσο η τουριστική βιομηχανία θα λειτουργήσει έστω και μερικώς. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο οι τουρίστες θα ταξιδέψουν ακόμη κι αν περιοριστεί η πανδημία.
Υπομνήματα
Ηδη οι ξενοδόχοι έχουν καταστήσει σαφές προς την κυβέρνηση ότι δεν θα ανοίξουν όλες τις μονάδες εφόσον δεν υπάρξει κρατική μέριμνα για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του μισθολογικού κόστους. Εχουν ήδη αποστείλει υπομνήματα στην κυβέρνηση και ζητούν να επιδοτεί κάθε θέση εργασίας με ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας. Αντιστοίχως ο εργοδότης να καταβάλλει το 30%-35% του μισθού, με τη δέσμευση ότι κανένας δεν θα λαμβάνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.
Εντός των επόμενων ημερών οι αρμόδιοι υπουργοί πρόκειται να ανακοινώσουν το πλήρες πακέτο μέτρων επανεκκίνησης του τουρισμού, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει ο τουριστικός κλάδος. Ορισμένα από τα μέτρα που κοστολογούνται από το οικονομικό επιτελείο:
1Επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων με ποσό ίσο με τις ασφαλιστικές εισφορές για κάθε πρόσληψη εργαζομένου που θα απασχοληθεί στην εφετινή σεζόν. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα περιλαμβάνει μόνο τις εργοδοτικές ή και τις εργατικές εισφορές, ωστόσο στόχος είναι να ισχύσει για το συνολικό διάστημα της απασχόλησης του προσωπικού.
2Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του μισθού στις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές η επιχείρηση θα καταβάλει το 50% των αμοιβών, ενώ το κράτος θα επιδοτεί μέρος της απώλειας που θα κυμαίνεται έως το 60%. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποστούν απώλειες που ενδέχεται να ξεπεράσουν το 20% της πλήρους αμοιβής τους. Υψηλότερες είναι οι μειώσεις που προτείνουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι μάλιστα δεν προτίθενται να επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού.
Η επιδότηση των θέσεων αυτών προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο προβλέπει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Τα αρμόδια υπουργεία προτίθενται να θέσουν πλαφόν στο ύψος της επιδότησης, που κατά πιθανότητα θα φτάνει κατ’ ανώτατο όριο το ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή 650 ευρώ.
3200 ευρώ τον μήνα στους μακροχρόνια ανέργους. Για όσους δούλευαν στον τουριστικό κλάδο και εφέτος δεν θα προσληφθούν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, τα αρμόδια υπουργεία προτείνουν την επιδότησή τους με 200 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή την ένταξή τους στο επίδομα μακροχρονίως ανέργων που δίδεται από τον ΟΑΕΔ.
4Εγκριση διευρυμένου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που εφαρμόζεται από τον ΟΑΕΔ και απευθύνεται σε έλληνες εργαζομένους και ανέργους. Το εφετινό πρόγραμμα θα έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό επιδοτήσεων – 30 εκατομμύρια ευρώ αντί για 10 εκατομμύρια που είχαν προϋπολογιστεί πέρυσι. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι ενδέχεται να φτάσουν τις 400.000 αντί των 140.000 πέρσι.