Επικίνδυνο για την καρδιά το πολύ φαγητό μετά τις 6 το απόγευμα

Το φαγητό το απόγευμα και το βράδυ είναι πολύ σημαντικό για την καρδιά και την υγεία της, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Το φαγητό μετά τις 6 το απόγευμα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την καρδιά – τουλάχιστον των γυναικών. Και όσο περισσότερο τρώει κανείς, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 112 γυναίκες, μέσης ηλικίας 33 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία της καρδιάς τους κατά την έναρξή της μελέτης και ύστερα 1 χρόνο αργότερα.

Επί μία εβδομάδα στην αρχή και άλλη μία εβδομάδα στο τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι εθελόντριες κατέγραφαν τι και πόσο έτρωγαν.

Οι περισσότερες γυναίκες κατανάλωναν το δείπνο τους ή τσιμπολογούσαν μετά τις 6 το απόγευμα. Εκείνες, όμως, που έτρωγαν το περισσότερο φαγητό το απόγευμα και το βράδυ, είχαν την πιο φτωχή καρδιαγγειακή υγεία.

Στην πραγματικότητα, με κάθε αύξηση της κατανάλωσης θερμίδων κατά 1%, επιδεινωνόταν αντίστοιχα η υγεία της καρδιάς τους. Αυτό συνέβαινε διότι αυξανόταν ο κίνδυνος να έχουν:

  • Υπέρταση
  • Περιττά κιλά
  • Φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο (ρύθμιση επιπέδων σακχάρου στο αίμα)

Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα αυξανόταν ακόμα περισσότερο όταν έτρωγαν το φαγητό τους μετά τις 8 το βράδυ, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια Dr Nour Makarem, επιδημιολόγο στον Τομέα Καρδιολογίας του Κολούμπια.

Σημαντικό και το «πότε»

«Έως τώρα, οι προσπάθειες για προστασία της καρδιαγγειακής υγείας εστιάζονταν στο τι και πόσο τρώμε», δήλωσε η Dr Makarem. «Η μελέτη μας υποδηλώνει όμως ότι σημαντικό είναι και το πότε τρώμε».

Και συνέχισε: «Τα καλά νέα που προκύπτουν από τη μελέτη μας είναι πως εύκολα μπορούμε να αλλάξουμε την ώρα του δείπνου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ωφελήσουμε την καρδιά μας».

Πώς μπορεί όμως να επηρεάζει το φαγητό και ιδίως η ώρα του την καρδιά; Κατά την Dr Evelina Grayver, διευθύντρια της Μονάδας Στεφανιαίας Φροντίδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Ακτής, στη Νέα Υόρκη, η απάντηση κρύβεται στον τρόπο λειτουργίας:

  • Του μεταβολισμού
  • Των κιρκάδιων ρυθμών (βιολογικό ρολόι)
  • Του κύκλου κορτιζόλης/ινσουλίνης

«Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι προορισμένος να μεταβολίζει τροφή αργά το απόγευμα και το βράδυ», λέει. «Επιπλέον, από το απόγευμα και μετά κατά κανόνα είμαστε λιγότερο κινητικοί, με συνέπεια να μειώνεται η δαπάνη ενέργειας (θερμίδων)».

Μαζί της συμφώνησε ο Dr Satjit Bhusri, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY). «Οι θερμίδες είναι άμεση ενέργεια», λέει. «Πάντοτε συνιστώ στους ασθενείς μου να περιορίζουν το φαγητό που τρώνε μετά το απόγευμα. Το δείπνο πρέπει να είναι ελαφρύ και υγιεινό, με λίγους υδατάνθρακες. Αυτό το απλό βήμα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καρδιά και την υγεία της».

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο Scientific Sessions της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA). Το συνέδριο θα διεξαχθεί 16-18 Νοεμβρίου 2019 στη Φιλαδέλφεια.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Πηγή