Επικοινωνία: Την μπλοκάρει η υπερβολική ευγένεια;


Στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε την αρμονία στις σχέσεις μας, να αποφύγουμε τις συγκρούσεις και να μην πληγώσουμε τους γύρω μας, μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να “ωραιοποιήσουμε” την αλήθεια. Ενώ η ευγένεια είναι γενικά ένα θετικό χαρακτηριστικό, σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να “θολώσει” την επικοινωνία, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και αφήνοντας σημαντικά ζητήματα άλυτα.

Τα καλά νέα είναι όμως ότι υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνείτε πιο άμεσα τις σκέψεις, τις ανάγκες ή τις επιθυμίες σας ενώ ταυτόχρονα παραμένετε ευγενικοί.

Γιατί έχουμε την τάση να “ωραιοποιούμε” τα πράγματα;

Ακόμα και εάν δεν το συνειδητοποιούμε, η ωραιοποίηση μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες πτυχές της ζωής, όταν απορρίπτουμε για παράδειγμα μια πρόσκληση, όταν διαφωνούμε με έναν συνάδελφο ή ακόμα και όταν απλώς ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους, που μπορεί να το κάνουμε, περιλαμβάνουν:

  • Φόβος σύγκρουσης: Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την άμεση επικοινωνία επειδή φοβούνται τη σύγκρουση. Πιστεύουν ότι εάν ωραιοποιήσουν τα λόγια τους, τότε μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης.
  • Επιθυμία να είμαστε αρεστοί: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πιο έντονη επιθυμία να είναι αρεστοί και αποδεκτοί, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει να ωραιοποιήσουν την αλήθεια για να αποφύγουν να δυσαρεστήσουν τους άλλους ή για να διατηρήσουν την θετική τους εικόνα.

Γιατί βλάπτει η υπερβολική ευγένεια;

Ενώ η ευγένεια πρόκειται για θετικό στοιχείο, σε υπερβολικά επίπεδα μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα, όπως:

  • Παρεξήγηση: Όταν τα μηνύματα είναι “τυλιγμένα” σε πολλαπλά στρώματα ευγένειας, η αληθινή πρόθεση ή το νόημα μπορεί να χαθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις όπου ο παραλήπτης μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πλήρως τη σοβαρότητα ή τον επείγοντα χαρακτήρα του μηνύματος.
  • Άλυτα ζητήματα: Τα ωραιοποιημένα μηνύματα μπορεί να μας αποτρέψουν από την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που χρήζουν επίλυσης. Όταν τα μηνύματα δεν είναι ξεκάθαρα, ο παραλήπτης ενδέχεται να μην αναγνωρίσει την ανάγκη για αλλαγή ή βελτίωση.
  • Απογοήτευση και δυσαρέσκεια: Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη σαφήνειας μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και δυσαρέσκεια, ειδικά εάν το ένα μέλος αισθάνεται ότι δεν εισακούγεται ή ότι δεν το καταλαβαίνουν.

Στρατηγικές για πιο άμεση επικοινωνία

Αν και η ευθύτητα μπορεί να είναι κάπως άβολη στην αρχή, τελικά θα βοηθήσει την σχέση σας μακροπρόθεσμα. Μην ξεχνάτε ότι είναι δυνατόν να είστε ευθείς και ευγενικοί ταυτόχρονα. Μερικές στρατηγικές για πιο άμεση επικοινωνία, περιλαμβάνουν:

#1 Γράψτε τα κεντρικά σημεία που θέλετε να μεταδώσετε εκ των προτέρων

Αφιερώστε λίγα λεπτά σκεπτόμενοι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε και πώς μπορείτε να το επικοινωνήσετε αποτελεσματικά. Δώσε προσοχή στα πράγματα που μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό να πείτε, όπως «Μπορούμε ακόμα να είμαστε φίλοι», για να αποφύγετε να πληγώσετε το άλλο άτομο. Επεξεργαστείτε και αναθεωρήστε το σενάριό σας όπως χρειάζεται για να βεβαιωθείτε ότι δεν στέλνετε “διπλά” μηνύματα.

#2 Να είστε σαφείς και περιεκτικοί

Η σαφήνεια είναι το κλειδί για την αποτελεσματική επικοινωνία. Προσπαθήστε να είστε σαφείς και συνοπτικοί στα μηνύματά σας, διασφαλίζοντας ότι μεταδίδετε εναργώς την πρόθεσή σας. Όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο πιο πιθανό να “θολώσει” η επικοινωνία.

#3 Χρησιμοποιήστε εποικοδομητικά σχόλια

Όταν παρέχετε σχόλια, να είστε άμεσοι αλλά και εποικοδομητικοί. Προσφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα και πιθανές λύσεις για να κάνετε τη συζήτηση πιο παραγωγική.

#4 Εξασκηθείτε στην ενσυναίσθηση

Κατανοήστε την οπτική γωνία του ατόμου με το οποίο επικοινωνείτε. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση αναγνωρίζοντας ότι “αυτή είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά είναι σημαντική.” Αυτό θα σας βοηθήσει να πλαισιώσετε το μήνυμά σας με τρόπο που να είναι ταυτόχρονα ειλικρινής και προσεκτικός.

#5 Καθιερώστε τον τόνο

Αν και είναι σημαντικό να είστε άμεσοι, η διατήρηση ενός ζεστού τόνου που αποπνέει σεβασμό μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το μήνυμά σας θα ληφθεί θετικά. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο τόνος σας δεν είναι αταίριαστος με το μήνυμα που μεταδίδετε, όπως για παράδειγμα εάν χαμογελάτε ενώ μεταφέρετε δυσάρεστες ειδήσεις ή εάν γελάτε ενώ βάζετε ένα όριο.

#6 Ενθαρρύνετε τη διαφάνεια

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία εκτιμάται. Ενθαρρύνετε τους άλλους να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ειλικρινά. Ακούστε τα σχόλια και παρέχετε σαφήνεια όταν χρειάζεται.



Πηγή