Επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι ζητά δύο συστήματα Patriot για να προστατευθεί το Χάρκοβο
Το νέο πακέτο όπλων που στέλνουν οι ΗΠΑ θα έχει αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο.
Η Ουάσιγκτον ενέκρινε τελικά ένα νομοσχέδιο στα τέλη Απριλίου για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο καθυστέρησε για μήνες εξαιτίας της αντίθεσης ορισμένων Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, Οι ρωσικές δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν την καθυστέρηση και την έλλειψη ισχύς πυρός στον ουκρανικό στρατό για να εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση σε όλο το μέτωπο.
«Η βοήθεια είναι τώρα καθ’ οδόν, μερικά από τα όπλα έχουν ήδη φτάσει και άλλα θα φθάσουν πολύ σύντομα», είπε ο Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Και αυτό θα κάνει πραγματική διαφορά ενάντια στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στο πεδίο της μάχης».
Ζελένσκι προς Μπλίνκεν: «Χρειαζόμαστε συστήματα Patriot»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την «κρίσιμη» βοήθεια των ΗΠΑ και ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για τη συνεχή υποστήριξη.
Τόνισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ουκρανίας προς το παρόν είναι στην αεροπορική άμυνα, λέγοντας ότι χρειάζεται δύο πυροβολαρχίες Patriot για τη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου, που πλήττεται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συζητήσει με τον Μπλίνκεν τις εγγυήσεις ασφαλείας με τις ΗΠΑ, και θα του ζητήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη από περισσότερες χώρες στην προσεχή ειρηνευτική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία τον Ιούνιο.
«Είμαστε εξίσου αποφασισμένοι ότι με την πάροδο του χρόνου, η Ουκρανία στέκεται δυνατά στα πόδια της: στρατιωτικά, οικονομικά, δημοκρατικά», είπε ο Μπλίνκεν.
Το ταξίδι του Μπλίνκεν είναι το πρώτο υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ από τότε που το Κογκρέσο ενέκρινε το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ταξίδι είχε στόχο να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα καθησυχασμού στους Ουκρανούς που είναι προφανώς σε μια πολύ δύσκολη στιγμή», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Η αποστολή του υπουργού εδώ είναι πραγματικά να μιλήσει για το πώς θα εκτελεστεί η συμπληρωματική βοήθειά μας με τρόπο που θα βοηθήσει στη στήριξη της άμυνάς τους και να τους επιτρέψει να αναλάβουν όλο και περισσότερο την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.
Πυροβολικό, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς γνωστοί ως ATACMS και αντιαεροπορικοί πύραυλοι που εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 24 Απριλίου έφταναν ήδη στις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.