Επιστροφή των πωλητών στο Χ.Α.

Οι πωλητές επανήλθαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το ράλι στις διεθνείς αγορές λόγω των θετικών εξελίξεων στο εμπορικό μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, πιέζοντας ξανά τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες, όπως έχει άλλωστε συμβεί όλες τις προηγούμενες φορές που είχε «σπάσει» αυτό το φράγμα. Χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας είναι η κίνηση και πάλι του τζίρου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς και οι ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των blue chips και κυρίως στις μετοχές που είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, όπως ο ΟΠΑΠ (-4,47%) και η ΔΕΗ (-1,96%), με μόνο τρεις τίτλους να διασώζονται ανοδικά (ΟΤΕ, Eurobank, Fourlis). Σημαντικό ρόλο στην εικόνα του Χ.Α. την Παρασκευή έπαιξε και η λήξη των παραγώγων, ενισχύοντας την πτώση του Γενικού Δείκτη στο τελευταίο ημίωρο.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,13% στις 892,06 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 118,94 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 2.235,75 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,10% στις 1.168,02 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 853,53 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,11% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,47%.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της χρονιάς που τελειώνει, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities σημειώνει πως το 2019 θα μείνει στην Ιστορία ως η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων και η καλύτερη έως τώρα στον 21ο αιώνα, αφού όλα δείχνουν ότι στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, δύσκολα θα υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή που θα ανατρέψει τα δεδομένα.

Σε αυτή τη χρονιά η ελληνική αγορά βρίσκεται στην πρώτη θέση των αποδόσεων από όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, ενώ για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε 10 μηνιαία θετικά κλεισίματα, μια επίδοση που ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταγραφεί. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκαν κατά 21%, όμως το μεγάλο κέρδος της αγοράς ήταν η επιστροφή του ενδιαφέροντος σε εκδόσεις μετοχών και χρέους ελληνικού ρίσκου, οι οποίες προσέγγισαν τα 6 δισ. ευρώ.

kathimerini.gr