Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση και ποιοι όχι – Τα κριτήρια για τους δικαιούχους


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη χορήγηση εντός της Μεγάλης Εβδομάδας της έκτακτης ενίσχυσης σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες. Πρόκειται για τη λεγόμενη “επιταγή ακρίβειας”. Τα ποσά δεν θα είναι ίδια για όλους, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων θα πρέπει να γνωρίζουν πως για να εξασφαλίσουν την επιταγή θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση, διαφορετικά θα χάσουν την ενίσχυση. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι, αφού το σύστημα θα τους βρει «αυτόματα» και θα τους καταβάλει τα χρήματα που τους αναλογούν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μια μεγάλη κατηγορία δικαιούχων που θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση για να πάρουν τα χρήματα είναι οι οικογένειες με παιδιά δικαιούχοι του επιδόματος Α21. Δεδομένου, ότι για να πάρει κάποιος την ενίσχυση θα πρέπει να έχει αιτηθεί την τακτική καταβολή του επιδόματος, ο ΟΠΕΚΑ άνοιξε «παράθυρο ευκαιρίας» για την διεκδίκηση της έκτακτης ενίσχυσης.

Ποιοι υποβάλλουν αίτηση για την επιταγή ακρίβειας

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι η αίτηση όπως την κάνουν κάθε χρόνο για την πληρωμή του τακτικού τους επιδόματος.

Όσοι λοιπόν το πράξουν «αυτόματα» χρίζονται και δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ενεργοποιήθηκε εκ νέου και όσοι έχασαν τις προηγούμενες προθεσμίες έχουν δικαίωμα να κάνουν τώρα αίτηση και να λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί, το οποίο εξαρτάται από τα εισοδήματά τους και τον αριθμό των τέκνων.

Όπως ενημέρωσε ο ΟΠΕΚΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – είναι ενεργή προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν ως την 11η Μαρτίου 2022, οπότε και έκλεισε.

Πού υποβάλλεται η αίτηση για Α21

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και για την χορήγηση της επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης σε δικαιούχους θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21, είναι ποσό ίσο με μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Έτσι τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνει έως 105 ευρώ, εάν έχουν 1 παιδί.

Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ.

Προθεσμία για την «επιταγή ακρίβειας» στα ΤΑΧΙ

Τέσσερις μέρες προθεσμία έχουν στην διάθεσή τους οι εκμεταλλευτές και οδηγούς TAXI για να εξασφαλίσουν την λεγόμενη επιταγή ακρίβειας: Πρόκειται για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ που θεσμοθέτησε το Κράτος για τη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας επαγγελματιών προκειμένου να περιορίσουν τον αντίκτυπο που έχουν από την αυξημένη τιμή καυσίμων.

Η διαδικασία όμως δεν είναι «αυτόματη», καθώς για να λάβουν την αποζημίωση οι εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί. Η πλατφόρμα όπου και υποβάλλονται οι αιτήσεις μέχρι τις 15 Απριλίου είναι το myBusinessSupport.

Έτσι, κατά τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί.

«Καθαρό» 200αρι χωρίς προσαυξήσεις για χαμηλοσυνταξιούχους

Ποσό 200 ευρώ χωρίς κάποια προσαύξηση για τυχόν προστατευόμενα τέκνα (σ.σ.: όπως συνέβη τα Χριστούγεννα) θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ και ανασφάλιστοι υπερήλικες. Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι, όπως και τον Δεκέμβριο συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 200 ευρώ σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Έτσι, το «δώρο» θα το λάβουν:

  • Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές – Για παράδειγμα κύρια 450 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ.
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική.

«Διπλό» το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

«Διπλή» πληρωμή μέσα στον Απρίλιο για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Η συγκεκριμένη κατηγορία θα λάβει ως «επιταγή ακρίβειας» την Μεγάλη Εβδομάδα, ποσό ίδιο με αυτό της τακτικής πληρωμής τους που θα ακολουθήσει στο τέλος Απριλίου. Με άλλα λόγια η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν θα αγγίξει μέχρι και τα 900 ευρώ, ανάλογα πάντα με την διάρθρωση του νοικοκυριού.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «δώρο εορτών» στα φτωχά νοικοκυριά, που επίσης θα τα λάβουν χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάποια διαδικασία.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει 400 ευρώ την Μεγάλη Εβδομάδα και άλλα 400 ευρώ στα Απριλίου.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.



Πηγή