Έρχεται απαγόρευση των social media για παιδιά έως 15 ετών


Τα μέτρα που τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη στο Μαξίμου και θα εφαρμοστούν σε 3 στάδια:

-Άμεσα ενεργοποίηση πλατφόρμας για γονικό έλεγχο.
-Ενεργοποίηση του kids wallet με ενσωματωμένες εφαρμογές και κανόνες μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
-Νομοθετικές πρωτοβουλίες σε Ελλάδα κι Ευρώπη για το περιεχόμενο σε συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας και δικτύου.

Η σύσκεψη έγινε σε εορταστικό κλίμα, με κάποιους να πηγαίνουν και δώρα.

Στην σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε επισκόπηση των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, όπως η ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν οδηγίες, ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές, και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.

Μεταξύ άλλων στόχος είναι να αναγκαστούν οι μεγάλες πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) να έρθουν σε κεντρική διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η δικλείδα της επαλήθευσης και της διασφάλισης της ηλικίας, το age verification.Το εργαλείο μέσα από το οποίο σχεδιάζεται να γίνεται ο έλεγχος ηλικίας (Age Verification) είναι μια ειδική εφαρμογή που θα προτείνεται να εγκαθιστούν οι γονείς στα κινητά των εφήβων, το kids wallet.

Πάντως τονίστηκε και η σημασία της συμμετοχής των γονιών αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «πορτοφόλι» των παιδιών θα αντλεί στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και έτσι θα υπάρχει αποτύπωση της ηλικίας του χρήστη. Εφόσον προκύπτει ότι πρόκειται για ανήλικο κάτω των 15 ετών, θα μπαίνει «κόφτης» και θα μπλοκάρει την πρόσβαση.

Με ειδική εφαρμογή, που θα εγκαθιστούν οι γονείς στα κινητά των παιδιών κάτω των 15 ετών και θα ονομάζεται kids wallet, θα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Εφόσον διασταυρώνεται ότι ο χρήστης ανήκει σε αυτόν τον ηλικιακό περιορισμό, θα μπαίνει «κόφτης» και θα μπλοκάρει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέσα από το kids wallet θα δίνονται οδηγίες στους γονείς για πως θα μπορούν να ορίσουν το περιεχόμενο που μπορούν να βλέπουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, αλλά και τις ώρες χρήσης. Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μία απλή διαδικασία, αρκεί να υπάρχει η βούληση από τις συγκεκριμένες εταιρείες.



Πηγή