Ερχεται πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 35.000 ανέργους


Η προκήρυξη του προγράμματος ενδέχεται να βγει ακόμη και έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ έχει δεσμευθεί για την αναμόρφωση των προγραμμάτων απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα.

Εντός του 2020 αναμένονται οι προσλήψεις 35.000 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας και υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει δεσμευθεί για την αναμόρφωση των προγραμμάτων απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. Στόχος είναι η 8μηνη απασχόληση να συνδυαστεί με εξειδικευμένη και πιστοποιημένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του προγράμματος ενδέχεται να βγει ακόμη και έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε από τον Ιανουάριο να ξεκινήσει η τοποθέτηση των ανέργων στις θέσεις τους. Βάσει του σχεδιασμού, η κατάρτιση και η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθούν σε αντικείμενα που έχουν ζήτηση από την τοπική αγορά εργασίας, ώστε οι μακροχρόνια άνεργοι που θα βγουν από τα νέα προγράμματα να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επανένταξης στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους και θα περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η οποία θα παρέχεται με τη μορφή έργων τα οποία θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Τα έργα αυτά δεν θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των περιφερειών και θα αφορούν έργα όπως για παράδειγμα η συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, η αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Ως προς τους δικαιούχους, η νέα στόχευση αφορά κατά κύριο λόγο άνεργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας, όπως μακροχρόνια άνεργοι και ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας. Ηδη, έχουν διαπιστωθεί ανάγκες για πάνω από 70 ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως διοικητικό και οικονομικό προσωπικό, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, βρεφονηπιοκόμοι, υδραυλικοί, οικοδόμοι, οδηγοί, κηπουροί, αλλά και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές στη διαδικασία της μοριοδότησης των ωφελουμένων, οι οποίοι θα αξιολογούνται με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

• Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα.

• Αναπηρία 50% και άνω.

• Ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, ατομικό ή οικογενειακό.

• Ηλικία με ιδιαίτερη πριμοδότηση των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων.

• Αριθμός ανηλίκων τέκνων.

• Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

• Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (νυν ΚΕΑ).

• Πριμοδοτούνται επίσης με έξτρα μόρια ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.

• Εντοπιότητα.

kathimerini.gr