Έρχονται τα δύσκολα για την Ουκρανία – Τώρα ζητούν πίσω τα λεφτά τους οι δανειστές
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, οι δανειστές της Ουκρανίας ενημέρωσαν το Κίεβο ότι δεν χρειάζεται να βιαστεί και πως θα μπορούσαν να περιμένουν για την επιστροφή των οφειλομένων. Προφανώς, όμως, ουδείς είχε προβλέψει ότι αυτός ο πόλεμος να κρατούσε πάνω από δύο χρόνια και με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Τώρα, η υπομονή τους έχει αρχίσει να εξαντλείται.
Μια ομάδα ξένων κατόχων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Pimco, σχεδιάζει τώρα να πιέσει την Ουκρανία να αρχίσει να πληρώνει ξανά τόκους για το χρέος της το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίες μίλησαν στη WSJ.
Ξεκινά συνομιλίες με ομολογιούχους
Αυτές οι εταιρείες κατέχουν περίπου το ένα πέμπτο των εκκρεμών ευρωομολόγων της Ουκρανίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόσφατα συνέστησαν μια επιτροπή η οποία προσέλαβε δικηγόρους από τη Weil Gotshal & Manges και τραπεζίτες από την PJT Partners για να διαπραγματευτούν για λογαριασμό των ομολογιούχων.
Η ομάδα αυτή επιδιώκει το Κίεβο, το οποίο έχει αρχίσει να κερδίζει απολαμβάνει οικονομική βοήθεια περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, να συνάψει μια συμφωνία στην οποία θα ξαναρχίσει τις πληρωμές με αντάλλαγμα τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του εκκρεμούς χρέους της χώρας. Ορισμένοι από αυτούς τους ομολογιούχους έχουν ήδη συζητήσει τα σχέδιά τους με ανώτερους αξιωματούχους στο Κίεβο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τους ομολογιούχους αυτόν τον μήνα και οι σύμβουλοι του Κιέβου επιδιώκουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων. Η ανταπόκριση, ωστόσο, δεν είναι εγγυημένη. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προβληματίζονται ότι τα χρήματα των φορολογουμένων τους θα καταλήξουν στα χέρια των δανειστών εάν η Ουκρανία ξεκινήσει οποιαδήποτε εξυπηρέτηση χρέους.
Οι χώρες συμφώνησαν να δώσουν στην Ουκρανία περίοδο χάριτος για δικά τους δάνεια περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έως το 2027, και έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποπληρώνονται πριν από αυτές.
Η οικονομία της Ουκρανίας έδειξε σημάδια ανάπτυξης το 2023. Χωρίς συμφωνία, η Ουκρανία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος που λήγει τον Αύγουστο, αμαυρώνοντας τη φήμη της στους επενδυτές και περιπλέκοντας την δανειοληπτική της ικανότητα.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ και ορισμένα μέλη της ομάδας κατόχων ομολόγων συναντήθηκαν τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον, όπου εκπρόσωποί τους ανέφεραν ότι η συνολική ελάφρυνση του χρέους από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να χρειαστεί να είναι υψηλότερη από ό,τι δείχνουν οι αγορές ομολόγων επί του παρόντος.
Τα ομόλογα της Ουκρανίας διαπραγματεύονται μεταξύ 25 και 35 σεντς ανά δολάριο, σύμφωνα με την AdvantageData, υποδηλώνοντας ζημίες έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν οι ομολογιούχοι συμφώνησαν σε διετή περίοδο χάριτος το 2022, πολλοί πίστευαν ότι ο πόλεμος θα είχε τελειώσει μέσα σε αυτό το διάστημα. Παρόλο που η σύγκρουση παρατείνεται, οι δανειστές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα οικονομικά της Ουκρανία βελτιώνονται.
Η χώρα έχει εξασφαλίσει την κρίσιμη βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αύξησε τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ιστορικό υψηλό τον Απρίλιο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος. Οι κάτοχοι ομολόγων ελπίζουν να λάβουν έως και 500 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πληρωμές τόκων αφού συμφωνήσουν για ελάφρυνση χρέους. Έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να παράσχουν περαιτέρω ανακούφιση αργότερα.
Τα αποθέματα της Ουκρανίας σε επίπεδα ρεκόρ
Η ξένη βοήθεια ενίσχυσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας. Ορισμένοι ομολογιούχοι πρότειναν να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική για να βοηθήσουν στην αποπληρωμή μέρους του χρέους.
Το ΔΝΤ και αρκετές χώρες της G7 μέχρι στιγμής δεν συμφωνούν με αυτήν την ιδέα, αλλά έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μικρότερες πληρωμές τόκων από τώρα έως το 2027—αρκετά κάτω από τα επιτόκια της αγοράς.
Η Ουκρανία θα ήταν απρόθυμη να επαναλάβει ένα κανονικό πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους το νωρίτερο πριν από το 2027, είπαν ορισμένες από τις πηγές. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα μπορούσε να είναι οικονομικά ανταποδοτική για τους επενδυτές που αγόρασαν τα ομόλογα της Ουκρανίας σε τιμές ευκαιρίας.